Vid fyra tillfällen under nyårsnatten fick polisen in anmälningar om berusade personer som vägrade att lämna de krogar som de befann sig i. Samtliga omhändertogs på basis av polislagen och fick spendera natten på polisstationen.
I samband med krogstängning uppstod tumult på Nygatan i Mariehamn. Polisen, som omgående kom till platsen, kunde avstyra bråket och inga personskador uppstod. En person greps i samband med bråket, också denna person fick spendera natten på polisstationen.
På Strandgatan i Mariehamn påträffade polisen en så berusad person att polisen hjälpte denne hem till sig.
På ett kryssningsfartyg omhändertog vaktmän en passagerare som hade stört ordningen. I personens hytt påträffades misstänkt narkotika. När fartyget anlöpte till Mariehamn lämnades personen över till polisen. ”Personen kommer vid frisläppandet att delges böter för straffbart bruk av narkotika”, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Under natten behövde en ambulans polisens assistans för att ta sig in till en lägenhet där en person var i akut behov av vård.
I Mariehamn välte en förare ett trafikmärke. Polisen påträffade fordonet och ägaren samt dokumenterade skadorna. Ärendet utreds som äventyrande av trafiksäkerheten.
Nykterhetskontroller ägde rum på Västra Ytternäsvägen i Mariehamn och på Hammarlandsvägen i Hammarland. Samtliga förare var nyktra.
Polisen omhändertog berusade
Rådjurskrock i Jomala
En personbil krockade på söndagen med ett rådjur på Hammarlandsvägen i Jomala. Följden av kollisionen blev endast lindriga plåtskador. Jägare kallades till platsen för att spåra och avliva rådjuret.
Steel FM-hjälpen klarade målgränsen med bravur
I går avslöjades hur mycket pengar som samlats in under Steel FM-hjälpen. Den preliminära siffran är 43.350 euro, men ännu har inte alla insamlingsbössor eller transaktioner räknats in.
Den slutgiltiga summan avslöjas den 3 januari vid en presskonferens. Förhoppningen innan insamlingen drog i gång var att man skulle lyckas samla in 30.000 euro.
Pengarna går oavkortat till Rädda barnens barnfond till stöd för ekonomiskt utsatta barn.
Talmannens nyårstal 2018
Talman Gun-Mari Lindholm:
Under året som gått har Finland firat att det var 100 år sedan Finland blev självständigt. Det är också en del av vår egen åländska historia.
Runt om på Åland har hundraåringen firats, på dagis, i skolor, på äldreboenden och i föreningar.
Konsertberättelsen ”Karelen, Karelen” blev en uppskattad och känslosam upplevelse.
Många av oss bär på en liknande historia. Familjer som blivit tvingade att fly för sina liv och lämna allt, förutom minnen, bakom sig. Barn kom ensamma till Åland, då deras föräldrar inte såg någon annan utväg för barnens trygghet än att lämna dem i främmande människors omsorg.
Om fem år ska vi fira att självstyrelsen fyller hundra år. Jag hoppas att vi alla ska kunna känna stolthet och glädje inför det.
Vi har en spännande historia och förstärkt med vår demilitarisering och neutralisering är vi en intressant ögrupp i Östersjön.
Tillsammans ska vi lansera världens bästa ställe att bo på.
Lagtingets utmaningar 2018 blir svenska språkets ställning i Finland, kommunstrukturen, självstyrelselagsrevisionen, och att med de tillbudsstående medlen prioritera välfärdsfrågor för oss alla i vardagen.
Jag hoppas att vi ska värna vårt nordiska samarbete, att vi ska se varandra som grannar och vänner.
Oavsett varifrån vi kommer eller vart vi är på väg ska vi kunna mötas av en utsträckt hand redo att hjälpa. Det krävs mod både att fråga efter hjälp men också att erbjuda en medmänniska sin utsträckta hand.
Under de senaste veckorna har en omfattande och gripande debatt tagit plats i olika slag av media. På Åland fick uppropet namnet Ålandockså. Kvinnor i olika åldrar har vittnat om övergrepp och missförhållanden. Erfarenheter som satt sina spår, som präglat deras liv och tilltro till såväl män som vuxna i allmänhet. Det är modigt av kvinnorna att berätta. Vi måste arbeta systematiskt med att ändra attityder.
Vi måste stå upp och säga ifrån då vi ser att någon far illa.
Jag vill tro att uppropen gett resultat och att vi tillsammans kan ändra på missförhållanden.
Det handlar om respekt. Respekt för alla människors lika värde.
Det är många och stora reformer på gång på Åland. Här handlar det om att samtidigt som man informerar om varför förändringar måste till, lyssna på invånarnas frågor och på ett respektfullt sätt svara och möta deras oro.
Jag hoppas att vi tillsammans ska ta i beaktande att människor är födda på olika ställen runt om i vårt landskap och att ingen ska behöva lämna sin hembygd för att service och levnadsvillkor dras in.
Näringslivet tillsammans med offentlig sektor är viktiga för att vi alla ska kunna erhålla service.
Det åländska näringslivet kan liknas vid delfiner mellan oceanångare, det anpassar sig efter fart och rörelser. Det är smidigt och mångsidigt.
Inom såväl näringsliv som offentlig sektor är det angeläget att ha en tydlig och målmedveten agenda gällande karriärsplaner för en nyrekryterad medarbetare. Det är viktigt för såväl kontinuitet som bibehållandet av kompetens.
Kreativa och mångkulturella miljöer är attraktiva för många i dag. De är en del av rekryteringsprocessen liksom arbetet med ett hållbart samhälle. Hållbarhet ska genomsyra en arbetsplats och vara ledorden för koncernen, företaget eller förvaltningen för att attrahera nya krafter. Fördjupad kompetens om självstyrelsens anda och mening bör stärkas hos såväl politiker som tjänstemän för att i sin tur kunna ge den kunskapen vidare till nästa generation.
Tillgången till närproducerade produkter är också viktig, alldeles särskilt inom livsmedelsbranschen. Att sätta Åland på tallriken eller att vara ”axgan” dvs att äta åländskt blir allt vanligare. Det är ett betydande konsumentskydd att veta var maten man äter kommer ifrån, hur den är framställd och att inga långa resor har förekommit innan varan nått våra kök. Allt fler väljer ekologiskt vilket sporrar fler odlare att gå över till det mer arbetskrävande odlingssättet.
På samma sätt som vi värnar om naturen och dess resurser hoppas jag även att vi ska se om våra barn och äldre. Vi ska arbeta för ett tillgängligt Åland för alla. Vi ska minnas att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar vilket kräver målmedvetna politiska beslut på olika nivåer.
De finns många äldre som känner sig ensamma och har av olika orsaker svårt att ta del av utbud från såväl, tredje sektor, församling som kommun. Vi måste hitta en balans där möjligheten att bo hemma finns men då ensamheten och otryggheten blir stor ska goda alternativ finnas. Det är i vardagen tryggheten ska bli verklighet.
Vi kan alla vara en god granne som tittar in en stund och frågar om vi kan hjälpa till med något.
”Vi möter ett nytt år, oskrivet och hoppfullt.
Men klockorna ringer inte bara för något nytt utan även för det år som just har passerat. Ett år med många minnen att ta tillvara.
Livet går och ett ögonblick kommer aldrig mer igen. Det är därför viktigt, men svårt, att leva i nuet och glädjas åt de små ögonblicken.”
Jag önskar att det kommande året ska fyllas med respektfullhet, gemenskap, värme och kärlek.
Gott Nytt År!
Väg stängs av den 2 januari
Landsväg nr 40 stängs av för all fordonstrafik i Bjärström mellan den 2 och 5 januari.
Det informerar vägingenjör Björn Ekblom på vägnätsbyrån vid Ålands landskapsregering.
På grund av utbyte av en vägtrumma stängs landsväg 40 av för all genomfartstrafik strax öster om Svartsmaravägens anslutning i Bjärström i Finströms kommun. Omfartstrafik går via Åttbölevägen och Svartsmaravägen.
Kavlar upp ärmarna mot fattigdom
Näringslivspolitik, grön utveckling och fattigdomsbekämpning.
Det är de tre stora frågorna som regeringen satsar sitt krut på i år.
– 2017 var ett arbetsdrygt, utvecklande och också spännande år, sammanfattar lantrådet Katrin Sjögren (Lib).
– Vi har fått kritik för att vi går för fort fram: Men samtliga tre partier i regeringen har gemensamma mål, vi driver de frågor och reformer som vi tror att är nödvändiga för Åland. Våra partipolitiska prioriteringar är kanske olika och visst kan det knaka ibland. Men vi har enats om ett arbete utgående från det som är viktigt för respektive parti.
Sjögren konstaterar att de reformer och nya åländska lagar som togs fram under 2017 hade räckt till för vilken regering som helst:
– Det hade varit nog med alla utmaningar här hemma men parallellt har vi hela tiden också tvingats jobba med problemlösningar – rikets vård- och landskapsreform, självstyrelselagsrevisionen, självstyrelsens finansiering och så, till råga på allt, Veikkaus beslut att dra sig bort från Åland.
De problemen hänger fortfarande med då vi nu skriver 2018 samtidigt som man ska fortsätta att förverkliga de mål som man enats om i regeringsprogrammet.
– Tre stora reformer är på gång, kommunreformen, socialvårdsreformen och grundskolereformen. De kommer att ta mycker kraft, av landskapsregeringen men framför allt av förvaltningen.
Att skapa ett starkt och växande Åland är en av regeringens mest centrala frågor i år.
– Hur ska vi kunna stärka näringslivets konkurrenskraft och öka inflyttningen? Det är något som genomsyrar allt politiskt arbete under 2018.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!
Lång beredning irriterar Jomala
I augusti 2016 skickade Jomala sin arkivplan till landskapet för att fastställas men det har inte gjorts. Nu vill kommunen veta varför.
Landskapsarkivarie Åke Söderlund svarar att planen inte kan godkännas utan både viss breddning och fördjupning.
– Vi finner det lite märkligt att det ska ta cirka ett och ett halvt år för att få ett beslut som meddelar oss att arkivplanen inte kan fastställas, svarar Jomala.
– Denna utdragna process har tyvärr hämmat vår utveckling av digitala processer inom kommunen och det har även skapat problem i arkivfunktionen i övrigt, speciellt vad gäller utrymmesproblematik.
Landskapet erbjuder sig nu att tillsammans med Jomala göra en kvalitetsgranskning av planförslaget. (tt-s)
Servicestation först ute med starköl
I går trädde den nya alkohollagen i kraft och därmed blev det tillåtet med alkoholdrycker upp till 5,5 procent till försäljning i detaljhandeln. Först ute på Åland var servicestationen Select i Mariehamn.
Från och med klockan nio i går morse kunde den som ville (förutsatt myndig ålder och ej berusad) köpa starköl, cider, long drink och alkoläsk med högre alkoholhalt på Select i Mariehamn.
– Select först ut på Åland med starköl – Veikkaus har svartnat, skriver vd Anders Holmberg i ett pressmeddelande.
Från och med i går upphörde som bekant försäljningen av Veikkaus-produkter på Åland.
För Holmberg var det en självklarhet att Select skulle börja sälja starköl från starten.
– Vi går in för det här precis som alla andra på den finska sidan. Vi är öppna dygnet runt så det är ju kul att vi kunde bli först ut, säger han.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!
Narkotikadömds överklagan avslogs
Den man som i det stora narkotikamålet dömdes till två år tio månaders fängelse, bland annat för grov misshandel och grovt narkotikabrott, överklagade häktningsbeslutet till Åbo hovrätt. Mannen menade att häktningen var ogrundad och uppenbart oskälig. Det finns ingen risk för att han skulle fortsätta med sin brottsliga verksamhet, skriver mannen i sitt yrkande.
Åbo hovrätt avslog mannens klagan. Hovrätten anser att det inte finns någon anledning till att lindra tingsrättens straff och att det finns skäl att misstänka att mannen, ifall han skulle försättas på fri fot, skulle fortsätta begå brott. (fb)
Aggressiv person greps
Polisen rapporterar att man under natten till tisdagen hjälpte en berusad person hem. Väl hemma blev personen aggressiv mot polisen och sin familj, varpå man grep personen och hen fick tillbringa natten på polisstationen.
En person i Jomala anmälde en ovälkommen gäst på sin gård. Polisen hittade inte den ovälkomne gästen och inte heller några spår efter den.
En person i Mariehamn fick böter för trafikförseelse efter att ha kört ett obesiktat fordon. I Finström inträffade en rådjursolycka men inga personer skadades.(ikj)
Carlstedt i Butterfly på Nationaloperan
Åländska operasångerskan Jenny Carlstedt sjunger rollen som Suzuki i Nationaloperans uppsättning av Puccinis opera Madama Butterfly i vår.
Efter det misslyckande uruppförandet reviderade Puccini operan några gånger och den andra versionen ges nu första gången på Nationaloperan i Helsingfors. Här utlovas kärlek, längtan och tårar, men även musik av Puccini som få har hört.
– Det är fantastisk musik, en av de verkliga klassikerna. Det är otroligt vackra arior och en berörande historia, skall man se en opera så är det nog den här, berättar Jenny Carlstedt.
Hon har inte tidigare sjungit rollen som Suzuki.
– Mest spännande är det att vi har en japansk regissör. Han har ännu inte kommit till Helsingfors, men vi har repeterat med hans assistent, själv kommer han efter nyår.
Regissören Yoshi Oïda har sitt ursprung i japanskt skådespeleri.
– Han vet förstås allt om hur vi skall röra oss med bugningar och liknande.
Suzuki är tjänarinna till huvudpersonen Madama Butterfly.
– Det är inte en så stor roll vokalt, men jag är på scenen nästan hela tiden så det blir långa kvällar.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!
Polisen söker cykelägare
Polisen tog i september 2016 en el-cykel i beslag vid en husrannsakan. Hittills har ingen gjort anspråk på cykeln och nu söker man efter dess ägare.
– Det är en el-cykel som antagligen kostat lite mer. Men vi har inte fått tag i ägaren ännu, säger kommissare Olof Lindqvist.
Om någon känner igen cykeln som sin egen ska man kontakta polisen på telefonnummer 527 100, måndag-fredag mellan klockan 8-16.
– För att få tillbaka den behöver man veta cykelns ramnummer eller beskriva vissa detaljer om den.
Om den rättmätiga ägaren inte hittas tillfaller cykeln landskapet Åland eller hamnar bland hittegods. Då kan den eventuellt auktioneras ut i polisens cykelauktion men först efter ett antal månader, enligt regelverket. (ikj)
Karlsson och Eriksson håller ställningarna
Karlsson håller ställningen som Ålands vanligaste efternamn och Eriksson behåller andraplatsen. Antalet personer som bär namnen har dock minskat sedan 2000 och detta gäller också de övriga vanliga son-namnen.
Detta framgår av Ålands statistik- och utredningsbyrås statistik.
Nästan 6 400 personer eller 22 procent av befolkningen har ett namn som slutar på -son. År 2000 var antalet närmare 6 900 och andelen 27 procent.
Det finns över 130 olika son-namn, men de sju vanligaste står för tre fjärdedelar av antalet personer som har denna typ av namn.
Bland de tio vanligaste namnen finns det bara tre som inte är son-namn. Den enda förändringen sedan år 2000 att Lindholm har petat ner Holmström från tiondeplatsen.
I fasta Ålands kommuner, även i Mariehamn, dominerar son-namnen bland de tre vanligaste.
Uppgifterna baseras på att olika stavningar av ett namn har räknats som ett och samma namn. Vidare har personer med dubbelnamn räknats till det första av de båda efternamnen. Räknat på detta sätt blir antalet olika namn över 4 300. Om man räknar alla olika stavningar och alla kombinationer av dubbelnamn, finns det nästan 5 000 olika efternamn på Åland. År 2000 var antalet strax under 3 000.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!
Svensk polis får JO-kritik efter våldtäktsutredning
Svenska polisen får kritik av Justitieombudsmannen efter hanteringen av en misstänkt grov våldtäkt på Silja Galaxy i slutet av mars i år. Polisen höll kvar cirka 500 män för kroppsbesiktning efter landstigning i Stockholm efter att fått in en anmälan om en gruppvåldtäkt under en studentkryssning ombord. De kvinnliga passagerarna släpptes av.
En av de kvarhållna männen anmälde händelsen till JO som nu kritiserar polisen för att ha ”vidtagit åtgärder som inte har stöd i lag och fått till följd att ett stort antal personer fått sin rörelsefrihet inskränkt”, skriver den svenska tidningen Aftonbladet på sin hemsida.
Fyra män greps ombord på färjan och åtalades för grov våldtäkt, men friades i Stockholms tingsrätt. Domen har inte överklagats till högre instans.
Alandia ökar ägande i Sverige
Försäkringsbolaget Pensions-Alandia med dotterbolag, Alandia-gruppen, har utvidgat sitt ägande av det svenska fastighetsbolaget Mälaråsen Ab.
Det rapporterar bland annat tidningen Fastighetsvärlden. Efter det nya köpet av aktier äger Alandia totalt 365 250 aktier och således cirka 13,6 procent av Mälaråsens kapital och röster. (fb)
VIce vd lämnar Paf efter 15 år
Pafs vice vd Johanna Backholm lämnar sin tjänst efter 15 år vid spelbolaget. Orsaken är att hon har fått en nytt jobb som vice HR-direktör vid ViskoTeepak.
– Det är en ny organistation, mer internationell och ett nytt sammanhang. Jag har varit länge på Paf och det här kändes som en spännande möjlighet, säger Backholm. (fb)
Ronja inspireras av folksagor och film
Förra veckan fick besökare lyssna till den åländska harpisten Ronja Monto på Ålands konstmuseum.
För Nya Åland berättar hon om sin musik och sina inspirationskällor.
Hon är klädd i en fotsid blå sammetsklänning med silversmycken. Det röda håret är långt och svallande. Ronja Monto sjunger och spelar på en harpa som är nästan lika stor som hon själv.
– Jag började med att bara sjunga, men ville ha ett instrument jag kunde kompa mig själv med.
Idén till harpan fick hon av sin amerikanska vän Kate som spelar bland annat harpa och har gjort flera musikvideor.
– Min första harpa var ett billigt instrument som jag köpte på ebay. Den jag nu spelar på är gjord av en harpmakare i Sverige.
Ronja Monto började spela harpa runt år 2012. Hon har lärt sig spela på egen hand.
– Därför är min teknik inte riktigt på samma nivå som när man ser proffsiga harpister där fingrarna bara rinner över strängarna.
Hon har haft en del spelningar på Åland.
– Jag har spelat på vikingamarknaden, litteraturdagarna, i kyrkor och på olika privata middagar och tillställningar.
Hon komponerar sin egen musik och spelar också covers på andras låtar.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!
Så kan alkoläsken stoppas i butikerna
Från och med årsskiftet är det tillåtet att sälja alkoholhaltig dryck med en procentsats på 5,5 i vanliga matbutiker. Men det vill social- och hälsovårdsministern sätta stopp för på Åland – genom att söka egen behörighet i frågan.
– Den juridiska möjligheten finns, säger Wille Valve (MSÅ)
Åland bör ta över behörigheten när det gäller alkoholförsäljning för att få en mer sammanhängande åländsk alkohollagstiftning. Det anser social- och hälsovårdsminister Wille Valve som berättar det finns politisk vilja att undersöka alternativen.
Ännu har ingen boll satts i rullning och Valve vill inte spekulera i hur stor chans Åland har att ta över behörigheten i frågan eller hur lång tid det kan ta.
– Jag vill inte kommentera ytterligare innan vi har diskuterat det, men det juridiska möjligheten finns och står nämnd i självstyrelselagen, säger Valve.
Men han bekräftar att regeringen ska börja arbeta för att lobba för att ta över behörigheten i alkoholfrågan.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!
Daja öppnar för hemflytt
FOTBOLL. Kommande säsong ser ut att bli Daniel Sjölunds sista i IFK Norrköping.
Även om han inte vill gå händelserna i förväg medger han att 2019 kan bli året då han gör comeback i grönvitt.
– Det har alltid varit en dröm för mig att få avsluta min karriär i IFK Mariehamn, säger ”Daja”.
Mycket tyder på att Ålands kanske främsta fotbollsprofil, Daniel ”Daja” Sjölund, är på väg hem.
Under mellandagarna avslöjade nämligen svenska Fotbolldirekt.se att Sjölund, som sitter på ett utgående kontrakt, ser 2018 som sitt kanske sista år i IFK Norrköping.
– Man ska aldrig gå händelserna i förväg men det lutar mer och mer åt det. Jag och Johanna (Dajas fru) har alltid pratat om att en dag flytta tillbaka till Åland och nu känner vi att det börjar det bli dags, säger Sjölund när Nya Åland pratar med honom.
– Jag fyller 35 i april och till sommaren väntar vi vårt tredje barn.
I samband med detta öppnar Sjölund för en comeback i den grönvita tröjan.
– Genom alla år har jag haft regelbunden kontakt med IFK Mariehamn. Och det har alltid varit en dröm för mig att få avsluta min karriär där.
Läs hela artikeln i onsdagens Nya Åland.
Dyrare att fiska i riket
Den som vill dra upp en gädda under ett besök i riket får räkna med att betala mera för nöjet att få fiska.
Rikets fiskevårdsavgift för ett helt kalenderår har stigit från 39 euro till 45. Att fiska bara en dag kostar 6 euro och avgiften för en vecka är nu 15 euro.
En fiskevårdsavgift förverkligas eventuellt i år också på Åland. Den omdebatterade frågan är just nu under behandling i lagtingets finans- och näringsutskott. (tt-s)