Quantcast
Channel: Nya Åland
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live

Ny ledning för Visor så in Norden

$
0
0

Efter 20 år av bokningar av artister och administration av Visor så in i Norden lämnar Torbjörn Engman nu över taktpinnen.

Ronnie Svenblad ska organisera festivalen från Falun, med hjälp av sociala medier.

– Redan får jag in förslag från musiker som vill komma i sommar, säger han.

Ronnie Svenblad är musiker med rötter på Åland, han har spelat allt från dansband på Arken, varit discjockey på samma ställe, till kyrkomusik på orgel. Nu bor han med sin familj i Falun.

Festivalen på Kumlinge är känd, kanske mer känd än många ålänningar vet. Verksamhetsledaren för visfestivalen får förfrågningar med vidhängande Youtube-filmer från hela Norden, och det redan nu, före jul.

– Jag ser det här som en rolig utmaning och jag vill gärna bli överraskad, säger han.

Han vet att den musiker man tror minst om kan visa sig vara en fullblodsartist när hen får visa upp sina talanger.

Torbjörn Engman i Kumlinge har kallats Den rockande fiskodlaren och har varit centralfiguren för Visor så in i Norden genom alla år. Han är 63 år, och nu erkänner han att arbete kring festivalen börjar ta emot.

– Det är mer jobb än man tror att boka 15 artister varje sommar, men det är en viktig festival för skärgården. Och riktig rolig, egentligen.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 


Järsö-Nåtö vill höra till staden

$
0
0

144 av 204 Järsö- och Nåtöbor vill höra till Mariehamn i framtiden. Det framgår av svaren på den undersökning som landskapsregeringen har gjort i området.

59 av de tillfrågade vill hellre höra till Södra Åland.

Av dem som bor på Ängö-Bussö vill 7 höra till Södra Åland, två avstod från att svara.

 

 

”Nela” ny assisterande tränare i ÅU

$
0
0

FOTBOLL. Daniela ”Nela” Haglund blir assisterande tränare i Åland United.

Det skriver klubben i ett pressmeddelande. Haglund, som är sportchef på Åland fotbollförbund (ÅFF), har en gedigen fotbollsbakgrund. Som spelare har hon bland annat representerat IF Finströmskamraterna och Lemlands IF i division 1, Djurgårdens IF i Damallsvenskan och Åland United i dåvarande FM-serien. Hon har också spelat ett antal A-landskamper med Finland.
Som tränare har hon fungerat inom IFK Mariehamns flick- och damverksamhet, Jomala IK:s damer och även inom ÅFF:s distriktslagsverksamhet för flickor.
– Jag har fått en positiv bild av huvudtränaren Samuel (Fagerholm) och efter diskussioner med honom känns det som vi tänker åt samma håll. Det känns också som en nystart i föreningen där flera unga åländska spelare, som jag tidigare har tränat eller följt sedan de var små barn, är med eller är på väg in i laget. Det ser ut att kunna bli en bra blandning med rutinerade och unga spelare. Jag hoppas att med mitt kunnande och med min erfarenhet kunna hjälpa till att utveckla spelarna och laget på bästa möjliga sätt, säger Haglund i pressmeddelandet.

Läs mera om detta i tisdagens Nya Åland.

Störande unga i stadsbiblioteket

$
0
0

Polisen kallades i dag måndag till stadsbiblioteket för att ingripa mot störande ungdomar. Polisen körde bort dem.

I Rökerirondellen inträffade en kollision mellan två personbilar, med bara små repor på fordonen som följd. Ärendet utreds som trafikförseelse. (ms)

 

Ålänning mitt i Jerusalem-kravaller

$
0
0

Det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel har väckt stora protester runt om i världen.

Åländske Mike Wentjärvi befann sig mitt i tumultet i östra Jerusalem.

Stora protester har brutit ut på västbanken och israelisk kravallpolis understödd av militär har drabbat samman med palestinska demonstranter i östra Jerusalem. Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel samt flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, väcker ilska bland palestinier.

Ålänningen Mike Wentjärvi befann sig på torsdagen mitt i händelsernas centrum vid en av ingångarna till Gamla stan i Jerusalem.

– Stora delar av Jerusalem spärrades av och jag kunde inte ta mig från platsen till mitt hotell på flera timmar, säger Wentjärvi.

Demonstrationen började fredligt men efter att en demonstrant tänt eld på en israelisk flagga agerade israeliska styrkor mot folkmassan. När slagsmål utbröt mellan demonstranter och israeliska stykor befann sig Wentjärvi på torget mellan murarna till Gamla staden och kravallstaketet, utan möjlighet att ta sig därifrån.

– Jag kunde hjälplöst se på när en gammal dam i 60-års åldern blev brutalt nedslagen av en militär för att hon vägrade flytta på sig.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Lagtinget tar upp metoo

$
0
0

Den senaste tidens avslöjanden i sociala medier om trakasserier riktade mot kvinnor, den så kallade metoo-rörelsen, diskuteras vid en extra insatt debatt i lagtinget den 8 januari.

Talmanskonferensen har enligt den 38 paragrafen i lagtingsordningen rätt att lyfta aktuella frågor i plenum. Några beslut med anledning av en debatt fattas dock inte. (tt-s)

 

Bilarna ökar snabbare än befolkningen

$
0
0

29 000 bilar finns på Åland just nu. Det betyder i runda tal en bil per person.
Det visar ny statistik från ÅSUB, Ålands statistik- och utredningsbyrå. Biltätaste kommunen är Eckerö med 940 bilar per tusen invånare.

Personbilarna blev över 600 flera 2016 och är nu drygt 23 300. Ökningen var 2,7 procent, vilket kan jämföras med en befolkningstillväxt på 0,8 procent. Från år 2000 har personbilarna ökat med över 9 000 eller närmare 70 procent. Invånarantalet har under samma period stigit med 13 procent.

Antalet paketbilar ökade med drygt 140 under året till över 4 700. Också de har blivit närmare 70 procent flera sedan år 2000. Lastbilarnas antal har mer än fördubblats under samma period, och under 2016 ökade de med ett tjugotal till nästan 850. De 45 bussarna är bara några flera än år 2000.

Motorcyklar är den fordonstyp som har haft den största tillväxten sedan år 2000. De har blivit tre gånger flera och är nu nästan 1 900. De ökar snabbare i antal än mopederna som dock ännu är flera, drygt 2 100. För mopeder finns uppgifter bara från 2007 och framåt.

Traktorbeståndet har ökat långsammast. Traktorerna är nu över 4 000, en ökning med drygt 20 procent från år 2000. och framåt. Motorredskapen är drygt 600, dubbelt flera än år 2000. Det kan noteras att de närmare 300 s.k. fyrhjulingarna är registrerade antingen som mopeder eller motorcyklar och någon enstaka som traktor.

Detta skriver alltså Åsub.

Internetleverantörer i konkurrenstvist

$
0
0

Förbjud Ålcom och Ålands Telefonandelslag att erbjuda tjänster eller sälja produkter till priser som är lägre än 85 procent av vad som anges i deras prislistor.

Bland annat det yrkar IP-Connect på i en begäran till tingsrätten.
Den hårda konkurrensen mellan de olika åländska it-bolagen har gett avtryck i Nya Ålands spalter sedan IP-Connect inledde sin verksamhet kring 2010.

I juni lämnade IP-Connect in en ansökan om åtgärder till Konsument- och konkurrensverket där man bad KKV undersöka om ÅT:s/Ålcoms prissättning är i strid med konkurrenslagen.

Nu vänder de sig till Ålands tingsrätt men en ansökan om så kallade säkringsåtgärder i väntan på avgörandet i konkurrensverket.

I sin ansökan skriver IP-Connect att om ÅT och Ålcom får fortsätta med de villkor och prissättningar som de tillämpar är följden att det är ”ekonomiskt omöjligt” för företaget att fortsätta sin verksamhet.

När Nya Åland ringer telefonandelslagets vd Jonas Sundborg på måndagseftermiddagen har han inte tagit del av IP-Connects ansökan till tingsrätten och vill därför inte kommentera ärendet i nuläget.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 


Ersättning för inmatningsfel

$
0
0

En person får ersättning för flyg, hotellövernattning och andra kostnader som uppkommit på grund av att Ålandstrafiken matat in inkorrekta uppgifter i datasystemet.

Landskapet har beslutat bevilja en ersättning på 2 891,36 svenska kronor vilket motsvarar drygt 290 euro. (tt-s)

 

Sista ordet inte sagt om fiskevårdsavgift

$
0
0

Det är inte alls givet att den planerade fiskevårdsavgiften för turister blir av.

Det antyddes i lagtinget i går.
I går inledde lagtinget årets budgetdebatt. Nya Åland har tidigare berättat att majoriteten i lagtingets finans- och näringsutskottet i det stora hela understöder regeringens förslag. Samtliga budgetmotioner förkastas vilket har lett till ovanligt många reservationer från oppositionens medlemmar i utskottet.

Det innebär också att debatten i går långt handlade om de frågor som redan tagits upp på remissdebatten som bland annat oppositionens missnöje med kortrutten, landskapsandelarna och med dem inbesparingskravet på kommunerna.

Vad de ärendena beträffar tyder ingenting på att majoriteten, det vill säga regeringspartierna, kommer att vika från sin linje. Men efter att finans- och näringsutskottets ordförande Tage Silander (MSÅ) presenterat utskottets betänkande verkar det nu som om oppositionen i alla fall kan ha en chans avgå med segern i en annan tvistefråga, nämligen den om fiskevårdsavgiften som ska införas för turister för att få in pengar till yngelproduktionen vid Guttorp.

Silander konstaterade att inkomsterna från en fiskevårdsavgift fortfarande ligger kvar som ett moment i budgeten men att beslutet om själva avgiften tas senare.

– Om det tas, sade han.

Uttalandet tolkades av oppositionen som tummen ner för avgiften.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Uppsägningshotet på posten mindre

$
0
0

Nya Åland berättade nyligen att mellan 20 och 30 anställda på Åland Post hotas av uppsägning. Orsaken är att flera av bolagets e-handelskunder befaras flytta vid årsskiftet på grund av nya krav på momsregistrering hos skatteförvaltningen. Personal, ägare och styrelse informerades då om samarbetsförhandlingar.

Sedan dess har postens ledning förhandlat intensivt med sina kunder om att uppfylla kraven.

– Vi ser redan nu resultat men hur det sist och slutligen går vet vi först efter årsskiftet. Men vår uppfattning nu är att det värsta scenariot inte behöver bli verklighet, säger postens vd Henrik Lundberg. (tt-s)

 

Ny myndighet har klubbats

$
0
0

Den nya lag som innebär att motorfordonsbyrån blir en myndighet har nu klubbats i lagtinget. Beslutet krävde, precis som under tidigare behandlingar, en omröstning eftersom delar av oppositionen med Bert Häggblom (Ob) inte understöder förslaget.

Lagen antogs dock med en klar majoritet och innebär att motorfordonsbyrån från och med årskiftet blir en fristående myndighet som leds av en myndighetschef.

Namnet ändras till fordonsmyndigheten. (tt-s)

”Keramiken har varit det enda konstanta i mitt liv”

$
0
0

Efter över 40 år som keramiker tänker Judy Kuitunen trappa ner på arbetet, men sluta tänker hon inte göra.

Hon älskar fortfarande keramik.
Hon är färgstark och glad Judy Kuitunen, 63 år ung. Trots julbrådska sitter hon avslappnad och helt närvarande mitt i sin butik.

– I många år har jag jobbat 6 dagar i veckan, nu ger min pension möjlighet till lite frihet.

Hon är noga med att påpeka att hon inte slutar helt och hållet. Judys keramik kommer att ha säsongsöppet och hon tänker ha olika sorters pop-up event. Hela december har hon öppet som vanligt.

– Jag började tidigt redan som 16-åring i konstskola och som 20-åring var jag egenföretagare i London.

Hon minns en vän från den tiden som var avundsjuk på henne för att hon så tydligt visste vad hon ville.

Konstnärskapet fanns i släkten.

– Mina farföräldrar var konstnärer bägge två, särskilt min farmor har varit viktig för mig. Hon var så anspråkslös.

Farmodern hade sitt staffli i köket och målade med farfaderns kasserade penslar. Han hade förstås en egen studio där han målade.

– Hon blev med tiden en mycket framgångsrik konstnär och då började hon på allvar först vid 63 års ålder.

Farfadern hade börjat som textilkonstnär.

– Det med mönster hade jag med mig från honom, mina lärare på konstskolan ville få i mig på textilbanan, men jag fastnade genast för keramiken.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

”Vi har inte försökt lägga locket på”

$
0
0

I gårdagens Nyan riktade pensionerade kyrkoherden Jan-Erik Karlström skarp kritik mot Borgå domkapitel. Man använder tystnadsplikten för att tysta ner övergrepp som sker inom kyrkan och man skyddar varandra, menar han.

– Den beskrivningen känner jag inte igen mig i, säger biskop Björn Vikström som svar på kritiken.

Efter att en rad sexuella övergrepp inom Esbo svenska församling som skedde på 80- och 90-talen uppdagades år 2014 har ett handlingsprogram utarbetats, framhåller han. Nu kan man anonymt höra av sig till kontaktpersonerna om man vill anmäla övergrepp som sker inom kyrkan. Samma system används också i Sverige.

– Kontaktuppgifter till de här personerna finns på vår hemsida. I samband med #metoo och #dammenbrister lade jag också upp dem på min egen Facebooksida. Om det kommer upp sådana här fall tar vi in utomstående experthjälp. Vi har inte försökt lägga locket på, säger han.

 

Veikkaus meddelar spelstopp

$
0
0

Veikkaus gick under tisdagen ut med beskedet att allt spel upphör på Åland den sista december 2017.

Enligt landskapsregeringen är beskedet en rutinåtgärd ifall spelandet upphör, från åländskt håll fortsätter landskapet jobba på en lösning där spelen kan fortsätta nyttjas på Åland.

I fredags hade landskapsregeringen ett möte i Helsingfors gällande Veikkaus som kansliminister Nina Fellman sade ha hållits i positiv anda. (jo)

 


Vårdö vill ha bro över Prästösund

$
0
0

VÅRDÖ. Ingen eldriven vajerfärja mellan Töftö och Prästö, istället vill Vårdö kommun att det byggs en bro över Prästösund.
Det konstaterar fullmäktige på sitt senaste möte, där man skriver i protokollet att ”man tidigare har beslutat att man ej är för att nuvarande vajerfärja uppgraderas utan att man istället har konstaterat att en bro över Prästö sund är mer kostnadseffektivt och trafiksäkrare.”

Kommunen ska nu kontakta landskapsregeringen och begära ett diskussionstillfälle där en en skrivelse samt beräkningar ska redovisas.

En ny eldriven Töftöfärja finns i budgetförslaget för 2018 och projekdirektivet klubbades i början av december. Enligt den planen ska förberedelserna för den nya färjan mellan Töftö i Vårdö och Prästö i Sund vara klara i maj nästa år.

Enligt direktivet ska färjan leda till minskad väntetid, koldioxidutsläppen ska minska med 80 procent och framdriftskostnaderna med hälften jämfört med 2016. Kraven som ställs är bland annat en eldriven färja på minst 160 dödviktston och 70 procent mera filmeter, vilket innebär 40 bilar jämfört med dagens 24.

 

Utskott tror på språkkommitté

$
0
0

Lagtingets finans- och näringsutskott har granskat regeringens förslag till budget för 2018. Utskottet föreslår att samtliga 48 budgetmotioner som lämnades in ska förkastas men anser att regeringen kunde överväga Harry Janssons (C) förslag om att tillsätta en parlamentarisk språkkommitté med uppgift att hantera det svenska språkets försämrade ställning.

Utskottet anser bland annat också att man kunde skynda på den hållbara utvecklingen genom att uppmärksamma möjligheten att konvertera fossilbränsledrivna fordon till fordon som kan drivas med biogas. Dessutom anser man att det privata förslaget om en tunnel till Föglö kan vara intressant för framtiden men att kortrutten redan håller på att förverkligas.

13 reservationer har lämnats till utskottets betänkande. (tt-s)

Föglö säger nej till Mise

$
0
0

FÖGLÖ. Kommunstyrelsen i Föglö svarar nej på Mises förfrågan om kommunen vill bli medlem. Det beslutades på kommunstyrelsens sammanträde den 12 december.

Föglö har en egen ordnad avfallshantering och renhållningen fungerar bra med en relativt god service till invånare samtidigt som avgiften är på en bra nivå, enligt mötesprotokollet.

Medlemmar i Mise är Hammarland, Jomala, kökar, Lumparland, Mariehamn och Sottunga. (ikj)

 

Vill hjälpa båtar över Ålands hav

$
0
0

Lagtingsledamot Roger Nordlund (C) efterlyser någon form av eskortservice eller guidning för svenska fritidsbåtar som inte ensamma vågar ta sig över Ålands hav.

– Stockholms skärgård är en av de mest båttäta i världen. Det skulle betyda mycket för Åland att kunna locka fler hit men många ser det som en utmaning att ta sig över Ålands hav, sade Nordlund i budgetdebatten i går

Han efterlyser nu finansiering, till exempel med Paf-medel, för ett längre projekt på tre till fem år..

– För att lyckas måste det finnas långsiktig uthållighet och marknadsföring. (tt-s)

Peter Blumenthal fortsätter i Jomala

$
0
0

Tf kyrkoherden i Jomala församling Stefan Äng har förordnats att fortsättningsvis sköta kyrkoherdetjänsten i samma församling 1 till 14 januari samt 25 februari till 31 augusti.

TD, pastor Roger Syrén har förordnats att sköta kyrkoherdetjänsten i Jomala församling 15 januari till 24 februari.

Tf församlingspastor Peter Blumenthal har förordnats att fortsättningsvis sköta församlingspastorstjänsten i Jomala församling 1 januari till 31 augusti.

Kyrkoherden i Finström-Geta församling Jon Lindeman har beviljats tjänstledighet 11 januari till 31 mars och församlingspastor Alexandra Äng har förordnats att sköta tjänsten.

Detta meddelas från domkapitlet.

Viewing all 19573 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>