Quantcast
Channel: Nya Åland
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live

…dit han tar bilen med kompisarna

$
0
0

2072027

ÖSPELEN. Alla Öspelsdeltagare flyger till Jersey. Alla? Nej. En kvintett envetna idrottsmän har hyrt en minibuss som ska ta dem de dryga 2 000 kilometerna till Saint Helier. I natt lämnade triathleterna Marcus Brandt och Jenna Gestranius, cyklisten Jonas Aarnio, fobollsspelaren Rezgar Amani samt ledaren Nigel Guildford Åland för Stockholm. – Jag och Jenna tävlar på söndag, så det hade blivit alldeles för tajt om vi åkt med det chartrade planet på lördag, säger Marcus Brandt. Mest glad åt valet av transportmedel är sannolikt Rezgar Amani som är flygrädd. – Hade inte det här alternativet funnits hade jag inte åkt till Jersey alls, säger han. På torsdag når de målet i Saint Helier via stopp i Hamburg och Caen längs vägen. Så tar de sig till Jersey med bil 23.6 – Nattbåten från Långnäs till Stockholm. Därefter vidare färd till Hamburg via Helsingborg, Helsingör, Rödby och Putgarden. 24.6 – Åker från Hamburg i Tyskland till franska Caen. 25.6 – Åker från Caen till Saint Malo och tar färjan över till Jersey. Totalsträcka: Cirka 2 380 kilometer

Aarnio satsar på revansch på Jersey

$
0
0

2052378

CYKEL. Han gjorde Öspelsdebut på Bermuda – men fick punktering i sina båda lopp. Nu ska Jonas Aarnio ta revansch på Jersey. – En topp tio-placering på cross country-loppet är ett litet mål jag har, säger MTB-cyklisten. Vi träffas ute i skogen intill Norrviken där Jonas Aarn kör ett träningspass med sin mountainbike. – Det är egentligen en endurobana, men den passar bra för oss cyklister också. Han växte upp i Esbo utanför Helsingfors och flyttade 2002 till Åland. Det var också då som cykelintresset tog fart på allvar. – Jag hade testat på att cykla litegrann hemma i Esbo också men inte seriöst. Här blev det mer på riktigt, säger Jonas Aarnio.

Hur kom det sig?

– Jag vet faktiskt inte. Jag såg kanske någon film och tänkte att det där med mountainbike såg coolt ut. Jag for ut med min gamla cykel och testade men insåg rätt snart att jag borde skaffa en rejäl MTB om det skulle vara någon idé (skratt). Jonas Aarnio kan träna med kompisarna i Soldiers of Awesomeness (”en inoficiell förening”) om han vill ha sällskap i backarna. Men på Jersey har han bara en truppkamrat i Marcus Brandt som förutom att tävla i triathlon även är anmäld i de båda MTB-tävlingarna cross country samt criterium (och dessutom 10 000-metersloppet på Öspelens sista dag). Truppen har därmed fördubblats efter Bermudaspelen 2013 då Jonas Aarnio var ensam åländsk cyklist. Den gången körde han ett linjelopp i landsvägcykel samt ett cross country-lopp i MTB. På Jersey är han anmäld till två MTB-lopp (cross country och criterium) samt linjeloppet, men ställer troligen bara upp i MTB-klasserna. Alldeles oavsett disciplin har 40-åringen från Esbo revansch att utfordra.

”Bra som motivation”

– På Bermuda fick jag punktering både på linjeloppet och i MTB. Jag fick bryta linjeloppet, men i MTB kunde jag få ett nytt däck vid servicecentret men tappade mycket tid. Den här gången har jag mer erfarenhet både av Öspelen och att tävla. Jag var iväg och körde Lidingöloppet i MTB tidigare i vår, säger Jonas Aarnio. Cykelsporten upptar en stor del av Jonas Aarnios liv. Han tränar uppemot fem pass i veckan och semesterresor planeras ofta med cykel i åtanke. Dessutom bygger han egna cyklar, reparerar dem och konstruerar banor. Frågan är vad passionen ska mynna ut i på Öspelen. – Jag vill i alla fall inte bryta loppen (skratt). Det är svårt att säga något om motståndet, men topp tio är ett litet mål jag har och det skulle kännas bra att nå dit, säger Aarnio som gillar Öspelen som koncept. – Det finns ju knappast någon motsvarighet att tävla internationellt om man bor på fastlandet. Åtminstone inte om man inte är på elitnivå. Öspelen är jättebra som motivation i ens träning.

Föglö säger ok till sjökabeln

$
0
0

FÖGLÖ. Regionförvaltningsverket i Södra Finland har begärt kommunens utlåtande om att undervattensdatakabeln från Finland till Tyskland får beröra Föglös vattenområde i söder.

Det är företaget C-Lion1 Oy som lägger kabeln, en optisk fiberkabel som ska erbjuda effektiv och tillförlitlig sjökabelförbindelse från Finland till den europeiska kontinenten.

Kommunstyrelsen har meddelat att man ingenting har att anmärka på projektet. (ka-f)

Antirasistiskt nätverk vill jobba för ett öppet Åland

$
0
0

2072302

Ett nätverk för antirasism och åländsk flyktingmottagning håller på att ta form på Åland. Mia Hanström och Danielle Lindholm är initiativtagare och tror på ett Åland för alla. I vintras samlades en grupp människor från olika föreningar till ett möte för att diskutera antirasism både hemma på Åland, men även utifrån de främlingsfientliga strömningar som kan ses både i Sverige, riket och Europa. Mötet resulterade i att man bestämde sig för att bilda ett nätverk där föreningar som bland annat ÅBF-Åland, Regnbågsfyren, Handikappförbundet och Rädda Barnen är med. Mia Hanström berättar att ett namn för nätverket ännu inte är bestämt, men att man diskuterat förslag som ”Ett Åland för alla” och ”Åland mot rasism”. Nätverkets syfte är att arbeta för antirasism och föreningarna som ingår väljer själva vad de vill bidra med och engagera sig för. – Den första aktiviteten startade på FN:s världsflyktingdag 20 juni. Det var kampanjen ”Åland en säker hamn”, säger hon. Symbolen de valde att använda sig av för kampanjen var handtecknet för kärlek. Sedan var det upp till föreningarna vad de valde att lyfta fram. I framtiden är det meningen att det ska finnas en hemsida med fakta och berättelser kring antirasism och flyktingar. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan! <"Byline e-post">

IFK i unikt forskningsprojekt

$
0
0

2072537

FOTBOLL. Hur påverkas fotbollsspelares prestationsförmåga av tätt matchande? Ett forskningsprojekt ska finna svaren – med hjälp av IFK Mariehamn. – Det finns anledning att öka kunskapen inom området, säger forskaren Tommy Lundberg. Karolinska institutet och IFK Mariehamn inleder ett forskningsprojekt om prestation och återhämtning i samband med ett tätt matchande. Att valet föll på IFK har med forskaren Tommy Lundbergs bakgrund i klubben att göra. Under juli månad ska han jobba nära sin forne lagkamrat Kristoffer Weckström, numera fystränare för IFK, och vid två tillfällen genomföra fysiska prestationstester med spelarna som i samband med dessa även ska lämna blodprov. – Jag och ”Kricke” har snackat under en längre period om att göra ett sådant här projekt. Det är ganska svårt att få tag på lag eftersom det tar en del tid. Men nu fick vi den här möjligheten och det känns roligt eftersom jag tycker att ämnet är intressant. Det känns lite som ett hobbyprojekt som kan visa sig bli värdefullt i längden, säger Tommy Lundberg. (om) Läs mer i onsdagens Nyan  

Barn välkomnas till Harry Potter-verkstad

$
0
0

2072582

Tidvändare, trollstavar och Harry Potter-pins. Det har alla barn möjlighet att själva tillverka på stadsbiblioteket på torsdag. Science fiction- och fantasykongressen Archipelagons program i helgen är digert, men saknade någon egentlig verksamhet riktad till barn. Det råder barnboksbibliotikarie Annica Andersson bot på tillsammans med Jenny och Beppe Lantz. – På torsdag är alla barn välkomna till biblioteket för att tillverka egna trollstavar och tidvändare, säger Andersson. Jenny Lantz visar tidvändaren hon har kring sin hals. Den ser mycket trovärdig ut, men är tillverkad av nyckelringar och ståltråd. – Vi ska också göra trollstavar av pappersmassa och limpistol, säger Beppe Lantz. Förutom verkstaden, har besökarna också möjlighet att ta del av Beppe Lantz egentillverkade föremål ur Harry Potters värld. Här finns böcker i trolldomslära, ugglan Hedwig, sidor ur Daily Prophet och en mycket avancerad Marodörkarta. Utställningen visas under några veckor i stadsbiblioteket. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan! <"Byline tfn">

Sommarmöten för rådets utskott

$
0
0

Barn och ungas psykiska hälsa och gränshinder är två av de ämnen som ska behandlas av den åländska delegationen i Nordiska rådet.

Nordiska rådets välfärdsutskott och näringsutskott har i veckan sommarmöten på Grönland respektive i Köpenhamn.

Christian Bejiar är ordförande i välfärdsutskottet och kommer kommer att delta i mötet i Nuuk på Grönland. Man kommer bland annat att diskutera barn och ungas psykiska hälsa, välfärdstjänsterna i de olika delarna av Norden och utskottets arbete mot gränshinder.

Vice ordförande för näringsutskottet Anders Eriksson deltar i sommarmötet i Köpenhamn. Där kommer utskottet att diskutera svart arbete och grå ekonomi, vindkraft till havs och transport och energifrågor. Även näringsutskottet kommer att behandla frågan gränshinder. (ls)

Hotade familj utanför dörren

$
0
0

2073161

Vid 21-tiden på tisdagen fick polisen en anmälan om att en familj känt sig hotad av okända personer. Gärningsmännen uppges ha bankat på familjens dörr och hotat dem muntligt. Då gärningsmännen inte kom in i huset stal de en bilnyckel till husägarens fordon och lämnade sedan området. Polisen fick information om vilken rutt de misstänkta tagit och lyckades genskjuta dem. Personerna identifierades och de drabbade återfick sin egendom. Ärendet rubriceras som olaga hot, stöld och hemfridsbrott.

Här är Föglös nya vattenhål

$
0
0

2067257

Dryck att släcka törsten med och pizza för den hungriga. Det erbjuds i Föglös nya pub med gamla anor. – Vi ville att lokalen skulle bli mysig, gammaldags och rustik, säger krögaren Conny Jansson. I gamla ”Teckis källare” precis invid färjfästet i Degerby har krögarna Christian Söderlund och Conny Jansson öppnat Tullkällarns pub. Den flera hundra år gamla källarlokalen har fått nytt liv och inretts med stolar, bord och bardisk. Den dunkla belysningen ger ett behagligt sken mellan stenväggarna. – Det är Föglö kommun som hyr ut lokalen. Den var fuktskadad, så vi förhandlade oss till att kommunen skulle rusta upp den om vi betalade högra hyra, berättar Conny. Men att förse källaren med den senaste inredningen i samband med upprustningen var inget alternativ för krögarduon. I stället har de gått in för att lokalen ska erinra besökaren om gamla tider. Rustikt och mysigt skall det kännas. – Bardisken är byggd av 150 år gamla golvplankor och toalettdörrarna är från 1850. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan! <"Byline e-post">

Lundberg till talmansmöte

$
0
0

Lagtingets talman Britt Lundberg (C) reser till Cardff i Wales i England där hon i slutet av veckan deltar i ett möte som ordnas av CALRE:s arbetsgrupp för jämställdhet.

Mötet handlar om vad man kan göra för att locka fler kvinnor till det demokratiska beslutsfattandet.

– I den rapport som togs fram under Lundbergs ordförandeskap för arbetsgruppen år 2013 konstaterades att andelen kvinnor i de lagstiftande parlamenten inom CALRE utgör 31,1 procent, men att variationerna mellan regionerna är stora. Från 42,2 procent i Spanien till 14,8 procent i Italien. Rapporten visade också att kvinnliga parlamentariker inte har tillgång till makt och inflytande i parlamenten i samma utsträckning som män, skriver lagtinget i ett pressmeddelande.

CALRE är konferensen för talmännen i de 74 regionala lagstiftande parlamenten inom EU. (tt-s)

Chans att få andra priset för fiskdiesel

$
0
0

2072636

Fiskdiesel är en ren produkt som produceras av avfall, säger Sixten Sjöblom, som nu kan få pris för sin biodiesel. Som Nya Åland tidigare berättat har Sixten Sjöblom nominerats till Nordiska rådets Natur och miljöpris för sitt arbete med framställning av biodiesel. Nordiska rådets motivering för nomineringen lyder: Genom att använda lokala restprodukter i produktionen undviker man att lägga beslag på jordbruksmark som kan användas till matproduktion. Biodieseln används också i kollektivtrafiken på Åland, som därför inte behöver importera fossila bränslen. När Nya Åland talar med Sixten Sjöblom per telefon säger han att han är glad över nomineringen. – Det känns bra att vara nominerad. Det är inte alla dagar man blir det. Men inte vet jag om jag är värd det.

Varför tror du att du är nominerad?

– Det är väl på grund av biodieslet. Det är en ren produkt som produceras av avfall. Det produceras mycket fiskrens och det mesta grävs ner och går till spillo. Samma sak gäller annat avfall som kan användas som bränsle. För två år sedan fick Sixten Sjöblom Östersjöfondens Ålandspris. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Nyheter 24 juni

$
0
0

Nyheter 24 juni

Här kan du se den senaste nyhetssändningen från Åland24. Vi berättar bland annat att kollegan till den bokförare som dömts för förskingring krävs på skadestånd och att parterna i dag samlades till muntlig förberedelse inför huvudförhandlingarna i tingsrätten, att 2014 var ett rekordår för försäljningen av åländsk mjölk, och att Ålands veteranbilsklubb kom till Trobergshemmet i dag och bjöd de boende på en åktur i solskenet.

Bye bye barnvagnen

$
0
0

2072320

Var du bebis i Mariehamn 1984 – då kanske du har legat och sovit middag i den här tvillingvagnen. Den användes av dagmammorna. Nu ska den vidare till ett museum på Gotland. När personalen vid stadens barnomsorg hade storstädning av förråden gjordes detta fynd, en retrotvillingvagn, ORA Sport 527 TUPLA 4B från 1984. – Vi lade ut en bild på vagnen på Facebook, i en grupp för barnvagsnentusiaster, och det dröjde inte länge innan vi hade spekulanter på vagnen, berättar barnomsorgschef Pamela Sjödahl. Vi fick också kännedom om att det finns ett barnvagnsmuseum på Gotland. Det blev så beslutat att vagnen ska doneras till museet. Den ska sändas iväg denna vecka. – Vi har fått den värderad till omkring 500 euro. Vagnen är välvårdad och snygg. Eftersom den användes av dagmammorna inom familjedagvården var det inte bara tvillingar som låg i den utan det kunde också vara två andra små barn som fick samsas om utrymmet. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Oavgjort för Åland United i Tammerfors

$
0
0

2073503

FOTBOLL. Toppmötet mellan Åland United och Ilves i Tammerfors under onsdagskvällen slutade oavgjort. Skytteligatvåan och Ilvesspelaren Heidi Kollanen gjorde 1-0 redan efter tre minuter. Cynthia Uwak stod för kvällens andra och sista mål som kom i andra halvlek. Matchens slutresultat skrevs till 1-1. Läs mer i morgondagens Nya Åland.

Bra år för åländskt lantbruk

$
0
0

2073252

Åländsk mjölk, potatis och äppel var framgångsrika produkter under år 2014. Tillsammans med lök stod de för tre fjärdedelar av försäljningsintäkterna på drygt 24 miljoner euro. Frukt och grönsaker har ökat sin andel av den totala försäljningen för åländska lantbruksprodukter de senaste tjugo åren och står nu för 40 procent. Det är främst åländska äpplen som dragit upp siffrorna. Siffrorna för växtodlingen dras upp av att potatisförsäljningen gått bra, men är ändå inte bra eftersom sockerbetsodlingen försvunnit och intäkterna för spannmål minskat. Fjolåret var ett ovanligt bra år, rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB), för försäljningen av åländska lantbruksprodukter. Bruttointäkterna var dryga 24 miljoner euro, en nivå som man var på senast i början av 2000-talet. År 2014 drog mjölkförsäljningen in en halv miljon euro mer än föregående år och landar på 7,5 miljoner euro. Det motsvarar 30 procent av jordbrukets försäljningsintäkter. Orsaken till ökningen är inte priset, som sjönk, utan att man producerade mer mjölk. Inte sedan 1969 har man vägt in motsvarande mängd mjölk, 16 700 ton. Även mängden äppel ökade, men den låga prisnivån gjorde att intäkterna inte ökade i motsvarande mängd. De landade på 4,8 miljoner euro. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Smittskyddet i s-lagsändring

$
0
0

Besluten kring bekämpandet av smittsamma sjukdomar på Åland förtydligas.

En ändring av självstyrelselagen är på gång och där skrivs in att det som på rikssidan ankommer på riksmyndigheterna eller kommunerna skall skötas av landskapet på Åland eller någon annan myndighet, som anges i landskapslag.

Den här ändringen har varit på gång och är redan godkänd av såväl lagtinget som riksdagen i en första omgång. Men lagar av grundlagskaraktär måste godkännas av två på varann följande riksdagar. Därför har riksdagen bett om ett nytt utlåtande av landskapsregeringen, som stöder ändringen.

Man skriver att ändringen gör det möjligt att organisera smittskyddet på ett ändamålsenligt och korrekt sätt. (ht)

Annonsen ledde till öspelstruppen

$
0
0

2070992

BÅGSKYTTE. För två år sedan började hon med bågskytte. Nu är hon på väg till Öspelen på Jersey. – Jag har nog aldrig riktigt varit någon atlet, säger 28-åriga bågskytten Emily Grunér. Hösten 2013 annonserade Mariehamns bågskytteförening om en nybörjarkurs i bågskytte. Emily Grunér var inne i en period i livet då hon ville testa på nya saker. Annonsen korsade Emilys väg och lockade henne till bågskyttebanan. – Jag ville testa en massa nya saker, men jag brukar faktiskt fundera på varför jag fastnade för det ändå. Jag tror det var för att det är en mental utmaning. Man är bara med sig själv och ens egen prestation.

”Sprang till skogs”

Grunér har aldrig riktigt gillat att sporta. Hon minns speciellt en gång i lågstadiet när hon var med i en obligatorisk friidrottstävling. – Då sprang jag till skogs för att gömma mig (skratt). Så det ska bli kul att se hur man tar det nu, berättar Grunér. Någon riktig tävling efter grundskolan har det inte blivit. Bara de vanliga klubbkamperna mot bågskyttekompisarna. På Jersey blir det nytt och annorlunda för Grunér med okända konkurrenter.

Vad vet du om motståndet?

– Jag har faktiskt inte så bra koll just nu. Bågskyttet var inte med på Bermuda 2013, så de enda resultaten jag kan gå tillbaka och titta på är ganska gamla. Det kan ha kommit många nya sedan dess, menar Grunér.

Oväntat betydelsefullt

Att Grunér skulle komma att delta i Öspelen var aldrig något hon själv tänkt. – De hotade ganska tidigt med att jag skulle få följa med till Öspelen, för att de bara hade en kvinna i truppen, och man får vara tre. Föreningen sa att det säkert skulle finnas en plats om jag lyckas dra en så tung båge och skjuta på 70 meter, säger Grunér. Och det lyckades. Grunér började träna bågskyttet intensivt ganska tidigt. Det har blivit minst tre gånger i veckan. – David (Johansson, också med i Öspelstruppen) är den som mest har tränat mig, så jag har honom att tacka för att det har gått så snabbt för mig, berättar Grunér

Vad betyder bågskytte för dig?

– Mycket, jag vet inte vad jag skulle göra med min fritid annars. Man lär sig mycket när man umgås med sig själv och är ensam på skjutlinjen. Just det här med fokus och mental påfrestning. Nog kan man bara stå och skjuta också utan att tänka, men då ger det ingenting.

Ser upp till Sinisalo

Bågskytte som sport på Åland är rätt liten och Saana-Maria Sinisalo har länge varit ensam kvinnlig bågskytt. På Isle of Wight 2011 sköt Sinisalo hem både guldet i damernas recurve och ett Öspelsrekord.

Hur tror du det går för er?

– Man blir glad om hon vinner, hon är ju så bra. Jag har ändå försökt antränga mig för att komma upp till en viss nivå. Det är klart man borde satsa järnet men det är första gången så jag tror på övre halvan i resultatlistan, svarar Grunér. Grunér avslutar: – Man vill göra sitt bästa. Då spelar det ingen roll hur det går, men du vet att du gjorde det. Det var ett tips som jag fick av en pistolskytt en gång.

Gammal lag till hösten

$
0
0

Senast i höst skall sociallagstiftningen på Åland vara tillbaka vid det gamla.

I ett svar på en skrivelse från socialchefer och -sekreterare i 14 kommuner lovar man komma med ett meddelande om socialvården när lagtinget samlas till höstsession. Efter det tas beslut om hur landskapet går vidare med ny socialvårdslag.

Just nu är läget lätt kaotiskt. Rikets lag har ändrats och som följd av det och av att Åland har blankettlagar på området har också den åländska lagen delvis ändrats. Att ändringen var på gång i riket noterades så sent att man inte hann stifta ”motlagar” för att hindra ändringarna att träda i kraft. (ht)

”Inget skäl att oroa sig”

$
0
0

2073540

”Vissa oklarheter” reddes ut, men annars ingen nytt under solen. Ett möte gällande semesterlönerna på ÅHS hölls med bland annat Tehy i går. – Vi är överens om hur vi ska gå vidare, säger avtalschef Tiina Robertsson. Representanter från Tehy, tjänstemannaorganisationerna på Åland, fackorganisationerna för offentligt anställda på Åland och Akava Åland samlades för ett möte med arbetsgivaren i går eftermiddag. Mötet gällde de nya bestämmelserna kring utbetalning av semesterlöner, som Nya Åland skrev om i e-tidningen lördagen den 13 juni. Bestämmelserna påverkar anställda vars arbetstid under semesterkvalifikationsåret har förändrats – exempelvis de som har gått från att arbeta deltid till att arbeta heltid. Innan mötet planerade ÅHS att betala ut semesterlönerna innan semestern enligt det gamla regelverket och korrigera dem efter sommaren. Detta medför att de med förändrad arbetstid får en felaktig lön, som senare rättas till antingen genom återbetalning från löntagaren eller ytterligare lön till denne. – I vårt avtal följer vi i stor utsträckning statens semesteravtal. De har tillämpat systemet i ett år, men fick fullständiga anvisningar först i slutet av april. Det har påverkat också vårt arbete, säger landskapets avtalschef Tiina Robertsson. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Jazz på Bastun i juli

$
0
0

2073257

Åländska jazzbandet Whatclub befinner sig just nu på jazzfestivalen Festival Django Reinhardt de Samois i Frankrike. Festivalen är årligen återkommande och i år pågår den 24-28 juni. Bandets medlemmar är Richard Palmer och Jochum Juslin som spelar akustisk gitarr, Andreas Nyberg på fiol och Kjell Dahl på kontrabas. Den 1 juli är de åter tillbaka på Åland för att ge en konsert på Pub Bastun i Mariehamn. Senare i juli blir det ett nytt jazzarrangemang när tenorsaxofonisten Hacke Björksten är här igen för sin traditionella sommarspelning. I bandet ingår Karl Olandersson trumpet, Mathias Algotsson piano, Arne Wilhelmsson bas och Ronnie Gardiner trummor. de kommer till Bastun den 17 juli.  
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>