Webb-tv: FC Lahti-IFK 0-0 (höjdpunkter)
Bokföringssvindeln i tingsrätten i morgon
”Smart Park var ju för barn”
Hur har ni hittat hit?
– Jag har hört mycket om Åland och tyckte att det lät fint, och sedan ville jag göra något coolt på midsommar så då bestämde vi oss för att åka hit, säger Mickael. Han och Kira listar tillsammans upp allt de gjort under besöket. De har hunnit med mycket och berättar bland annat om Pommern, post- och tullhuset i Eckerö och Kastelholms slott. – Jag ville jättegärna se Smart Park också, men den var ju tydligen för barn. Vi älskar det här stället, men det var lite synd med vädret. Och sedan såg vi stångresningen i Kastelholm också och min mamma var jätteimponerad över midnattssolen. Vad kan man hitta på som turist på Tahiti? – En massa. Man borde åka ut till de 200 mindre öarna i skärgården och Bora Bora är värt ett besök. Man kan surfa och dyka och vandra i bergen. Om man campar där uppe har man nästan en 360 graders utsikt. Man kan även dricka kokosmjölk och smaka rå tonfisk. Man borde vara där minst tre veckor om man vill hinna se allt, säger Mickael.Och i Helsingfors då?
– Den vita kyrkan och Vinterträdgården är trevliga, säger Mickael – Vilka klichéer, säger Kira som tycker att det är svårt att komma på saker att se på hemmaplan.Men klichéer har vi inget emot!
– Caféet på Skifferholmen brukar vara jättepoppis på somrarna, säger hon. – Och så kan man cykla i Brändö, säger Mickael.Elva vill bli radiochef
Nio personer hade vid 16-tiden i går sökt tjänsten som redaktionschef på Ålands radio efter Astrid Olhagen, efter det kom det in ytterligare två ansökningar.
De sökande kommer från Åland, Finland och utlandet, namnen är inte offentliga.
Gränsbevakningen fick tips om ubåt
Gjort intervjuer
Slutsatsen att objektet var en fiskebåt drog Gränsbevakningen efter att på radarbilder ha sett att en fiskebåt lämnade platsen ungefär samtidigt som iakttagelsen gjordes. Gränsbevakningen utredde händelsen grundligt eftersom ögonvittnet var en person som känner till området väl. – Vi har varit på plats och gjort intervjuer och också fått en bild med låg bildkvalitet av händelsen.Inte ovanligt
Nya Åland har också tagit del av bilden. Vad som egentligen syns på bilden är omöjligt att säga eftersom objektet bara är en grå prick strax under horisonten. Att Gränsbevakningen får information om ubåtsiakttagelser är inte ovanligt. – Det händer med jämna mellanrum. Folk kontaktar oss då de ser objekt på havet som har en ovanlig form. Ibland misstas också de stora kryssningsfärjorna som går mellan Finland och Sverige för att vara ubåtar. – Det finns ett speciellt skär i Helsingfors som färjorna rundar. Om det är dålig sikt och det är någon som inte har sett skäret tidigare kan de ringa in och säga att de ser en ubåt då de sett färjornas skorstenar. Nya Åland har också varit i kontakt med ögonvittnet som inte vill kommentera händelsen.Jomala utreder skolutbyggnad
Är det möjligt att bygga ut skolorna i Jomala? Den frågan skall en arbetsgrupp grunna på under resten av året.
Jomala har låtit utreda skolsituationen och utrymmesbehovet och kommunfullmäktige vill nu i första hand se om man kan bygga till i de befintliga skolorna.
Arbetsgruppen består av politikerna Kaj Backas (Lib), Mariann Stenroos (MSÅ), Annika Hambrudd (C), Charlotta Solax (Soc), Glenn Koskinen (ÅF) och berörda tjänstemän från kommunen.
Hambrudd är ordförande. (tt-s)
Brorapport blir offentlig
Med mästerskap i blick
Sprinters
Såväl Jonas Fellman som Jenny Ek föredrar de korta sprintdistanserna: 50 och 100 meter, både rygg och frisim. Fellman hör till de fem, sex bästa i sin åldersgrupp (15-16) i Finland på några av distanserna, och Ek ser en finalchans på Öspelen på 50 frisim. – Om jag har tur så kanske. Åtminstone om man kollar på vilka tider som det krävdes på Bermuda. Sen hoppas jag simma under 30 sekunder på 50 rygg och att jag kan sätta personbästa på båda sträckorna, säger Jenny Ek. – Motståndet på Öspelen kan bli väldigt tufft. Målet får vara att inte komma sist i alla fall. Sen ser jag det också som en bra erfarenhet att få vara med, säger Jonas Fellman. För både Fellman och Ek är simningen något av en livsstil.Sju pass i veckan
Det blir lätt så när man tränar upp till sju pass i veckan och har tävlingssimmat sedan barnsben. – Jag har aldrig tänkt på att jag gör en satsning. Det har varit så roligt och träningen har trappats upp under tiden. Skulle jag fortsätta som jag gör nu kanske jag kan få tävla internationellt i framtiden. EM kan jag kanske ha chans på, jag hoppas det eftersom jag är topp fem nu i min åldersgrupp i Finland, säger Jonas Fellman. Jenny Ek: – Simningen är både en hobby och en livsstil. Har man tränat mycket från ung ålder är det svårt att trappa ner på det. Jag kan inte säga att jag gör någon särskild satsning för att bli bäst, det handlar mer om att jag vill förbättra mina tider. Och Öspelen kan man ju vara med på under lång tid så länge man tycker att det är kul och man kvalar in. Tvivelsutan är Jerseyspelen en motivationshöjare. – Vi kör på hårt fram till några veckor före tävlingen då vi lättar lite på träningen, säger Jonas Fellman. – Det hjälper till att tänka på att man ska vara fit for fight till Jersey. Då är det lika bra att träna ner sig nu, säger Jenny Ek och skrattar.Karlström tar adjö av politiken
Största prisminskningen någonsin på Åland
Nedgången i priser på Åland är i maj i år jämfört med maj 2014 den största man någonsin har uppmätt, visar Åsubs mätning för konsumentpriser för maj.
Orsaken till förändringen vet man inte.
Framför allt är det inom hotell- och restaurangbranschen som priserna har gått ner. Jämfört i med maj förra året har de åländska priserna sjunkit med 0,9 procent. Priserna brukar vanligtvis stiga i maj och varför det skiljer sig i år vet man på Åsub inte.
– Det brukar inte se ut såhär, säger Katarina Fellman, direktör på Åsub.
Prismätningarna görs en gång i månaden och då jämförs nivån dels med nivån månaden innan och dels med nivån samma månad året innan. Prisnedgången är på årsbasis den högsta som har mätts sedan man började utföra dessa mätningar i mitten av 1980-talet.
– Det är verkligen ovanligt, kan man konstatera, säger Katarina Fellman
De finländska priserna är på årsbasis i genomsnitt oförändrade. (ff)
Eckeröbo lurade kvinnor på nätet
Ostens nya långfilm spelas in på Åland
Kyrkoherde i pension
Nu förbereds Mariehamns församlings nuvarande kyrkoherde Jan-Erik Karlströms pensionering, som aviserats till den 1 januari 2017.
En grupp förtroendevalda och en personalrepresentant har utsetts till rekryteringsgrupp för att i tid finna en ny kyrkoherde.
Samtidigt har kyrkorådet i ett utlåtande till domkapitlet föreslagit att pastor Maria Piltz blir församlingspastor på en anställning som gäller tills vidare. (ka-f)
WHA får heta WHA –även i fortsättningen
Föglöbarn får aktier och rea på dagis
”Jag är inte min sjukdom. Jag är Jannik”
Nyheterna 23 juni
Varning för jättebjörnlokan
Brandskum är inget åländskt miljöproblem
Hemlighetsfullt om nytt tonnage
Något är på gång inom landskapets rederienhet.
I årets budget finns ett delanslag för en investering i en ny färja och nu på torsdag har landskapsregeringen ett ärende med rubriken ”Nybyggnad av färja”.
Men exakt vad det handlar om vill varken infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) eller enhetens tjänstemän avslöja före torsdagens plenum. (tt-s)