Quantcast
Channel: Nya Åland
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live

Bygge påverkar den lätta trafiken

$
0
0

Ombyggnaden av Övernäs skola i Mariehamn kommer under det närmaste året att påverka både på gång- och cykeltrafik och motionsslingan.

Staden meddelar att den gång och cykelväg som löper norr om skolområdet, mellan Idrottsgården / Neptunigatan och vidare mot Östra Skolgatan, inte kan användas för genomfartstrafik och rekommenderar i stället cykelvägarna längs Östra och Västra Skolgatan

Den del av motionsslingan vid Idrottsparken som är runt grusplanen norr om skolan stängs. Slingan kommer nu att vika av tidigare och riktas längs en befintlig gångstig. (tt-s)


Riksdagen och ministrarna fick självstyrelsepaket

$
0
0

1636323

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström delade idag, självstyrelsedagen till ära, ut ett informationspaket om Åland och självstyrelsen till riksdagens samtliga 200 ledamöter och ministrar. Vid riksdagshuset i Helsingfors flaggas idag med Ålands flagga. - På det här sättet ville jag självstyrelsedagen till ära, då Ålands flagga är hissad utanför riksdagshuset, informera om Ålands särställning på ett positivt sätt och välkomna alla till ett gott samarbete de kommande fyra åren, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande. I materialpaketet fanns ett brev om självstyrelsen och skriften Internationella dokument om Åland 1856 – 2009, som innehåller avtal som finns om Åland och dess särställning. I paketet fanns även årets Visit Åland broschyr. Anna Björkroos

Filmpremiär i Lumparland

$
0
0

2065350

”Med Trötte Teodor till Puttes kvarn” Per-Ove Högnäs senaste film premiärvisas i dag. I kväll kan man fira självstyrelsedagen med att gå på filmpremiär i Lumparland. – Den gamla bussen "Trötte Teodor" kom i trafik 1954 och trafikerade i långa tider linjen Lumparland - Mariehamn. En sommardag samlades ett antal äldre personer för en färd med bussen längs slingrande landsvägar i Lumparland, och för att återuppleva gamla minnen, skriver Högnäs i ett pressmeddelande om filmen. – Samtidigt håller lumparläningen Putte Karlsson på med ett stort projekt: att återuppbygga den gamla sågkvarnen i Lumparby. Kvarnen ägdes av hans morfars far, skeppare och bonde i byn. Sågkvarnar fanns tidigare i många åländska byar men idag är ingen längre i bruk. Det är en stor utmaning och många är skeptiska till att Putte skall få allt att fungera. Högnäs har gjort ”Med Trötte Teodor till Puttes kvarn” på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden i Lumparland. Den är 27 minuter lång och visas i Lumparlands skola klockan 19 i kväll.

Nygamla namn för Moderaterna

$
0
0

Ytterligare fyra kandidater har skrivit på för Moderat Samling inför valet i höst.

Tidigare riksdagskandidaten Cia Jansson (MSÅ) är en, Ungmoderaternas Milton Manngård en annan. Dessutom lanseras två erfarna politiker, Clas Öfverström och Wille Valve.

– Moderat Samling fortsätter att visa kandidater med stor bredd. Vi tycker det är viktigt att hitta olika erfarenheter och kontaktytor med det åländska samhället, säger partiledare Johan Ehn i ett pressmeddelande.

Janssons hjärtefråga är företagen medan Öfverström brinner för sjöfarten. (al)

Belgarna gillar vrakölet

$
0
0

2065531

Tusentals flaskor av Stallhagens vraköl har redan levererats till Belgien. Nu lanseras det officiellt på Finlands ambassad i landet. Massmedia i Belgien har med stort intresse följt med tillkomsten av vrakölet, Stallhagens Historical Beer. Det beror dels på att ingredienserna tyder på att ursprungsölet kom just från den här delen av Europa och dels på att att belgarna var med och tog fram slutprodukten. På torsdag ordnar Team Finland och Finlands ambassad i Bryssel en ”sjösättning” av ölet. Specialisten Annika Wilhelmson från Statens tekniska forskningscentral berättar om arbetet med rekonstruktionen av ölet och doktor Gert de Rouck från KU Leuven-universitetet om den unika tillverkningsprocessen.

Är spetsprodukt

Med är givetvis också Stallhagens vd Jan Wennström för att presentera inte bara vrakölsprojektet utan också bryggeriet. – Lanseringen är snarast en formalitet, vi har redan exporterat tusentals flaskor till Belgien, säger Wennström. Mindre mängder har också gott till Tyskland och Japan och för tillfället jobbar man på den amerikanska marknaden. – Vrakölet och dess historia är vår spetsprodukt. Det väcker stort intresse och vi hoppas ju på att med dess hjälp kunna exportera också andra produkter. Några andra av Stallhagens ölsorter är dock inte med i Bryssel på torsdagen.

Nyheter 9 juni

$
0
0

Nyheter 9 juni

Här kan du se den senaste nyhetssändningen från Åland24. Vi berättar bland annat om de åländska böndernas kampanj för lokalproducerad mat, att fallet med de döda sjöfåglarna i Geta ännu är under utredning, och om att Teaterkalaset 2015 har landat på Åland.

Berättelser från de sju haven

$
0
0

2064167

Den rikssvenske marinmålaren Gösta Werner arbetade många år till sjöss innan han blev konstnär. Nu ställs en del av hans målningar ut på Ålands sjöfartsmuseum. Gösta Werner (1909-1989) seglade på olika nationers fartyg och var bland annat tre år på det åländska segelfartyget Killoran. Tiden som sjöman präglade hans konstnärskap, speciellt den senare delen av hans liv då han övergick till att måla marina motiv.

Målar livet

Enligt information från Sjöfartsmuseet är Werner en modernistisk marinmålare. Det centrala i hans bilder är inte skeppen utan berättelserna. – Jag målar mitt liv, lär han själv ha sagt.

Texter i bild

När han arbetade till sjöss förde han dagbok. Utmärkande för Werner är att det i samma bild ibland är flera motiv från olika tidpunkter. Han använde sig gärna av texter och bokstäver som löper fritt över bilderna.

Fest på Ålands självstyrelsedag

$
0
0

_SNA4695

Bildspel från självstyrelsedagens festligheter vid Julius Sundbloms staty, lagtinget och torget i Mariehamn. Foto: Erkki Santamala.

Inga utsvävningar i stadens budget

$
0
0

2066138

Bildningsnämnden får inte extra pengar för Övernäs skola. Nya stadsdirektörens första budgetförslag präglas av återhållsamhet. Det är ett försiktigt första budgetförslag som stadsdirektör Barbara Heinonen lägger fram. Hon pekar på Åsubs prognos om konjunkturutvecklingen som förutspår både sämre tillväxt och ett hårt tryck på den offentliga sektorn. Och också om det finns vissa ljusglimtar just nu i form av bland annat positiva förväntningar inom den privata sektorn, något större köpkraft och mindre arbetslöshet, varnar stadsdirektören för att ta ut svängarna mer än det nödvändigaste. – Vi kan vara nöjda om vi något så när kan hålla servicen år 2016 på 2015 års nivå utan utsvävningar vare sig på inkomst- eller utgiftssidan. Under de kommande åren måste vi dock vara beredde att ompröva verksamheten om ekonomin utvecklar sig negativt, skriver hon i sin översikt i budgetförslaget. Heinonens utgångspunkt för stadens driftsbudget för nästa år är att skattesatserna är oförändrade och att nämnderna inte får mera pengar att röra sig med. Stadsarkitektkontoret är ett undantag. Om fullmäktiges beslut om en ny plan för stadens centrum skall kunna förverkligas behövs det extra projektpengar, i stadsdirektörens förslag är det plus 158 000 euro. Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Talman Britt Lundbergs festtal

$
0
0

_SNA4790

Här kan ni läsa talman Britt Lundbergs (C) festtal. Talet hölls i går kväll under lagtingets firande av Ålands självstyrelsedag. Kära ålänningar, kära självstyrelsedagsfirare! Varmt välkomna till en högtidsstund där vi tillsammans skall ägna våra tankar åt den åländska självstyrelsen, glädjas åt den och hylla den. Det ska vi göra genom att dela ut stipendier ur självstyrelsens jubileumsfond till fem forskare och vi ska få del av den fantastiska åländska kulturskatt vi har idag i med huvudfokus på det skrivna ordet. Carina Karlsson kommer att läsa ur sin hyllade bok ”Mirakelvattnet” och hennes texter kommer att fördjupas och förstärkas genom musik av Ulvens döttrar. Det är en sann lycka för oss ålänningar att vi har en sådan rik kulturskatt att ösa ur och att skatten inte sinar utan tvärt om ständigt fylls på med nya fina ädla och värdefulla verk. Kulturen på Åland är en central del av vår självstyrelse, kulturen gör vårt samhälle intressant och utvecklande. Kulturen ger oss även genklang ute i världen och vår rika kultur har också lockat till inflyttning och fortsatt sin utveckling här på Åland. I ett samhälle där man inte låter kulturen ta plats blir armt och fattigt och där kan det inte finnas mycket att kämpa för.  Kulturen ger näring åt själen, främjar kreativitet, är universell och främjar tillväxt. Kultur är livsviktigt! I år är det 150 år sedan Ålandskungen och Ålands första talman Julius Sundblom föddes.  Julius Sundbloms intresse för kultur var brett. Sång, musik, litteratur, idrott och allmogekultur var alla lika kära för honom. Även om politiken och tidningen upptog en stor del av Julius Sundbloms liv hann han också vara verksam i olika föreningar. Bland annat var han med och grundade Ålands ungdomsförbund och stöttade Martharörelsen. Han var kommodor i ÅSS, Åländska segelsällskapet. Sundblom deltog också aktivt i organiserandet av de stora sångfesterna som arrangerades utomhus sommartid. Sången var Julius Sundbloms stora romantiska lidelse. Sällan var han så lycklig som när han på hemmaplan också kunde vara med och organisera de sång- och musikfester som arrangerades . Han var om någon religiöst övertygad om att sången föder ädla känslor. Julius Sundblom var en naturbegåvning som talare. På sångfesterna var han en självskriven festtalare.  Anni Blomqvist har sagt så här: ”Det var en upplevelse att höra Julius Sundblom hålla tal på sångfesterna. Han pratade om Åland, vår svenska kultur och vårt svenska språk så att tårarna strömmade nerför mina kinder. Och jag lärde mig verkligen hur värdefullt det är att ha en hembygd, en plats i världen där man hör hemma. ” Körsången har sedan dess en stark tradition och är också en viktig del för vår självstyrelse och vår kulturella identitet. Julius Sundblom var hela livet varmt engagerad i utbildningsfrågor, han var själv utbildad lärare. Han drev därför på grundandet av folkskolor i landskapet liksom grundandet av Ålands folkhögskola i Finström och lantmannaskolan i Jomala. 1930 fick Ålands lyceum sin ståtliga byggnad och åtta år senare Ålands sjöfartsläroverk.  1934 grundades Ålands museum. Ungdomsföreningarna uppmuntrades i sina sång- och musikintressen.  1938 ber han de unga hålla sig borda från andra gillen där icke god ton och god sed i högsätet sitter. Julius Sundblom var en stark politiker och han hade en förmåga att få de breda massorna av människor bakom sig. Jag tror att hans stora engagemang i samhällets olika delar och att han redan då såg värdet av kulturen gav honom den uppslutningen. Han var ju också en mycket skicklig retoriker och när man läser om honom framgår det ofta att han var mycket charmig. Ålands första landstingskvinna Fanny Sundström har sagt så här: ”Han är när han så vill, en stor charmör. Han lirkar och smickrar och när det inte går, låter han den misshaglige på ett lämpligt sätt få erfara att det kan vara riskabelt att inte stå väl med tidningsredaktören i Mariehamn”. Han ägnade hela sitt liv åt att Åland skulle förbli svenskt. I sitt offentliga liv - som lantdagsman (dagens riksdagsledamot), som grundare och chefredaktör för Ålandstidningen, som landstingets talman. I alla sina värv hade han Ålands svenskhet som yttersta mål. Fanny Sundström igen, om hans sätt att förhandla och agitera ”Han brusar inte upp som Björkman, böjer sig mjukt undan i en besvärlig situation men sätter i det rätta ögonblicket in sin stöt” Han var modig och uthållig och för sin kamp blev han fängslad och trots flera nederlag så hade han Ålands folk i det närmaste mangrant bakom sig. Efter avgörandet i Nationernas Förbund, där beslutet om att Åland skulle till höra Finland men med självstyrelse, hade Sundblom accepterat självstyrelsen och gett sitt allt för att utveckla den. Ändå fanns det hos honom, liksom hos de flesta ålänningarna då, en övertygelse om att det allra bästa för Åland ändå vore att höra till Sverige. Julius Sundblom var Ålands landstings talman ända till sin död. Trots att Julius Sundblom aldrig fick se sin dröm om återförening gå i uppfyllelse måste han ändå ha varit nöjd när han på ålderns höst betraktade sitt älskade örike. Åland var demokratiskt, självstyrt, svenskspråkigt och demilitariserat och vi har en rik kultur. Detta var till stor del resultatet av hans livsgärning. Den åländska självstyrelsen som vi kanske i vår vardag tar för given, för de flesta av oss har den funnits i hela våra liv som en självklarhet. Jag hoppas den här dagen har fått oss alla att stanna upp och fundera på rikedomen med vår självstyrelse och värdet av att den får utvecklas att bli än mer dynamisk och pragmatisk. Låt oss arbeta för att självstyrelsen får synas. Att vårt samhälle är annorlunda än vår omgivning är själva grundtanken med självstyrelsen och en fin symbol för demokratin. Jag tror att Julius Sundblom ler från sin himmel över det arbete som just nu görs för att utveckla vår självstyrelse vidare. För oss på Åland har vi två oerhört viktiga uppgifter. Den ena är att engagera ålänningarna i utvecklingen av självstyrelsen. Tala om vad den innehåller och vad den innebär för människorna så att de kan ta till sig och bli berörda. Det andra är att faktiskt fylla vår självstyrelse med ett sådant innehåll att den förblir intressant. För att få en reform att lyckas behöver de berörda ha del av den gemensamma drömbilden – bilden som visar vart vi är på väg, varför vi vill ändra, förklara visionen. När man förstår varför och hur – och man har fått uttrycka sin tveksamhet och fått den bemött på ett bra sätt - wow då kan utvecklingen ske med kraft. Det funderas väldigt mycket på vad människor ska sysselsättas med när de är arbetslösa.  Men hur skapar vi fler jobb? Jobben skapas av företagare. Små företag som inte räknar timmar som läggs ner på jobbet varje dag utan som hela tiden jagar sysselsättning och affärer.  Jobben skapas av dem, som vill och kan anställa. För att underlätta måste vi vara på vår vakt mot regelkrångel, mota och ta bort gränshinder, ta till vara kompetenser som finns för dem som vill komma in. På Åland är vi duktiga på att kommersialisera men inte lika bra på innovationer. I Sverige är man strålande på innovationer men sämre på att kommersialisera – samarbetar vi kan det bli en fantastisk mix! För att vi ska kunna ta tillvara innovationerna och verkligen göra verklighet och pengar av dem. För att kunna skapa resurser behöver Åland ha inte bara ansvar över att fördela sina skattepengar utan också för att skapa dem. Det ger en helt annan nerv och ett starkare incitament för att driva samhället och näringslivet framåt. Det här blir avgörande och oerhört viktigt det arbete som genomförs i Ålandskommittén under det närmaste året. Åland behöver människor. Åland är ett av få ö-samhällen som växer. Återflyttningen och invandringen står för den positiva tillväxten av Ålands befolkning. Den åländska befolkningen internationaliseras i snabb takt. En förutsättning för fortsatt tillväxt är att många väljer Åland som bostadsort och deltar i att utföra alla de arbetsuppgifter som finns här på Åland och att de studerande som lämnat Åland återvänder för att arbeta och bilda familj här. Utan invandring och återflyttning skulle den åländska befolkningstillväxten stagnera.  Därför uppmärksammar vi särskilt alla de som under året fått åländsk hembygdrätt. Våra varmaste gratulationer och tack för att ni valt att flytta till, eller tillbaka till, Åland och deltar i vårt gemensamma  samhällsbygge och tar  del av alla de möjligheter som det medför. Avslutningsvis kära vänner  - vill jag vända mig mot detta vackra konstverk. Ålands hav. Vågor och rörelse. Det är demokratins vagga. Demokratin är ständigt i rörelse.  Ålandsrörelsen representerar förutom självstyrelsen hela Ålands identitet, rörelsen i havsvågorna och ljudvågorna i folkets röst. ”Danat ur havsvågors sköte”.  Rör sig ständigt och vinner ny mark. Välkomna till självstyrelsedagsfirandet!

Hemmaspelare i topp på Touren

$
0
0

2065995

GOLF. Två birdies och två bogeys på de nio första hålen och fyra över på de nio följande. Ålänningen Erik Branér slog hem ett silver i den tredje deltävlingen av Aluetour – och klubbkompisen Emma Lindman vann flickklassen. – Det var min bästa runda på Slottsbanan, säger ÅGK:s Erik Branér. Under tisdagen arrangerade ÅGK den tredje deltävlingen av Aluetour. Tävlingen, som är en juniordistriktstävling, för västra Finland spelades denna gång på Slottsbanan i Kastelholm. – Det är en undertour till FJT, som är högsta touren i Finland. De som vinner Aluetour får kvala in och får en plats på FJT, säger Maria Welin på Ålands golfklubb. ÅGK höll i en av deltävlingarna i Aluetour även förra året. – Det är roligt för våra juniorer att spela hemma, säger Welin. 32 spelare tävlade i pojkklassen, där åldern var 12 till 21 år. Bästa ÅGK:aren för dagen blev Erik Branér. Branér gick rundan på Slottsbanan på 75 (4 slag över par) och slutade på en delad andraplats med Eemil Alajärvi. – Det har gått riktigt bra. Jag hade ett stabilt spel, säger Branér. Vann gjorde Lauri Pekonen från Aurinko Golf på 73 (+2).

Första plats

I flickklassen för 12 till 21-åringar deltog endast fyra spelare. Från ÅGK fanns Emma Engqvist och Emma Lindman representerade. Lindman gick Slottsbanan runt på 75 (+4), och vann med 18 slag över tvåan Oona Kuronen från Tawast Golf. Ida Jansson  

Prisades för att de är så positiva

$
0
0

_SNA4837

Johanna Dahlgren och Christian Ekström, från Pub Stallhagen, har utsetts till "Årets mest positiva ålänningar". Utmärkelsen delas ut av JCI Mariehamn i samband med Självstyrelsefirandet på Torget i går kväll. Motiveringen lyder: Amfiteater, rockfestival, lokala råvaror och svalkande öl. Allt i en härlig blanding med utmärkt service får man på Pub Stallhagen. "Priset delades ut för elfte gången. Vinnaren har utsetts av JCI Mariehamns medlemmar i en omröstning som ordnades i slutet av maj. Priset för Årest mest positiva ålänning ges till en person, organisation eller företag som haft en positiv inverkan på sin närmiljö och det lokala näringslivet. Att man provat på något nytt, varit kreativ och haft en positiv inställning är andra egenskaper som väger tungt när vinnaren utses. Bland dom tidigare vinnarna av Årets mest positiva ålänning finns Dennis Jansson, Lena Brenner och Skördefesten, Guldviva, Micke Björklund och Lasse Porko. Ifjol var det Dick Sirén och Maxinge som utsågs till Årets mest positiva ålänning. I år är det första gången priset delas ut i samband med 9 juni firandet på torget i Mariehamn, ett evenemang som JCI Mariehamn stått som arrangör för sedan 2009." berättar JCI i ett pressutskick. Anna Björkroos

Ungdomsintresse svagt för Furuborg

$
0
0

2065877

Arbetet med bevarandet av Lumparlands ungdomsförenings lokal Furuborg stampar på stället. Detta trots att många vill bevara lokalen. – Vi vill försöka rädda Furuborg så att den inte förfars, säger Brage Wilhelms, ordförande i föreningen. Brage Wilhelms tror att de svåra tiderna för Furuborg till stor del beror på avsaknad av intresse från ungdomarnas sida, där sociala medier har tagit över. – Man behöver inte åka till Furuborg och träffas, utan man kan träffas var som helst. Hemma till exempel, säger Wilhelms. Vi årsskiftet valdes vad han kallar en ”nödstyrelse”. Dock har inga framsteg gjorts sen dess, trots bland annat ett månadsmöte i söndags den 7 juni, och Wilhelms menar att utvecklingen redan under förra året stagnerade. Enligt honom vill dock allmänheten att Furuborg ska finnas kvar. – Det finns många tillfällen då det behövs en större lokal. Just nu koncentrerar sig föreningen på midsommarfirandet, som hålls traditionellt med midsommarstång vid Furuborg.  

Med medalj i sikte

$
0
0

2062277

GOLF. 19-åriga Emma Lindman är på väg mot sitt tredje Öspel. Utanför prispallen två gånger tidigare – men nu hoppas åländskan på tredje gången gillt. – Jag vill ta medalj, det är mitt största mål, säger golfspelaren Emma Lindman. Molntäcket ligger tjockt över golfbanan i Kastelholm. Emma Lindman stannar till innan tävlingen hon ska spela senare under kvällen på hemmabanan. – Jag är i bra form och är inne i ett bra stim, säger Lindman Hon har spelat golf sedan första året i lågstadiet. Det var när hennes pappa och bror Sebastian (Lindman, också uttagen i årets Öspelstrupp) spelade som hon följde med till banan. Och på den vägen är det. Därefter har det bara blivit mer och mer. Nu har 19-åriga Emma spelat i 12 år och hunnit med två Öspel under tiden. Lindman tog i våras studenten från Ålands lyceum. Under gymnasiet kombinerade hon både hälso- och idrottsstudier och naturvetenskap med golf. – Det har varit ganska fullt upp nu på sistone och jag har bara hunnit träna ungefär en timme per dag, berättar Lindman.

Mer golf

Nu när sommarlovet är kommet och studenten är tagen blir det mer fokus på golfen. Någon drastisk ändring i träningsupplägget inför Öspelen har hon inte. Det som krävs är många timmar på banan för att se någon utveckling. – Under sommaren tränar jag runt tre timmar per dag, säger Lindman.   Läs mer i onsdagens Nyan

Ek x2 i simtruppen

$
0
0

2065876

SIMNING. Sandra Aspholm tvingas tacka nej. Då får Fanny Ek chansen. – Jag har drömt om Öspelen, säger hon. Simmaren Fanny Ek tas ut i den åländska truppen efter att Sandra Aspholm tvingats lämna återbud för sin krånglande hals. – Hon har opererat sig och inte kunnat äta och träna. Och nu har läkaren sagt att det inte kommer att bli bra tills Öspelen, säger lagledaren Christoffer Kytömäki. Fanny Ek var bara nio tiondelar över kvalgränsen till Öspelen på 100 meter rygg och två sekunder ifrån på dubbla sträckan. På Jersey tävlar hon i favoritdisciplinen rygg samt medley och blir en del av lagkappslaget. – Det är så klart synd om Sandra som missar Öspelen. Men med tanke på att jag var nära att kvala in redan tidigare känns det bra att få chansen, säger Fanny Ek som blir truppkompis med tvillingsystern Jenny på Jersey (Öspelen pågår 27 juni-3 juli, reds. anm.). (om)


Landskapsregeringen: Klumpsumman minskar

$
0
0

2066709

Klumpsumman kommer att minska under de kommande åren. Det tror landskapsregeringen efter att ha analyserat det nya regeringsprogrammet som nyligen klubbades igenom i Finlands riksdag. Det var lantrådet Camilla Gunell (S) som berättade om analysen i lagtinget i dag. Enligt landskapsregeringens analys riktas de största och viktigaste inbesparingarna mot social- och hälsovården. Därför är Gunell glad över att Åland kan utnyttja sin självstyrelse om politiken inte faller Åland i smaken. Läs mer i morgondagens Nya Åland!

Zandra Lundberg bloggar från Bali

$
0
0

Journalisten Zandra Lundberg slutar att skriva krönikor och blogga för Aftonbladet. Det skriver tidningen Resumé.

I stället ska hon resa till Bali för att hitta ro i själen. Resan ska hon blogga om hos tidningen Amelia.

För drygt ett år sedan sa Zandra Lundberg upp sig från sin fasta tjänst på Aftonbladet för att istället satsa på en frilanskarriär. Under våren reste hon till Indien och utbildade sig till yoga-instruktör. Det kombinerar hon nu med sitt skrivande. (lb)

Webb-tv: Kalaskul på stort teaterläger

$
0
0

Teaterkalaset

Teaterkalaset 2015 pågår som bäst på Folkhögskolan i Finström. 67 barn från hela Svenskfinland, inklusive Åland, är där.

Fästingsjukvård på Östersjömöte

$
0
0

Den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC:s) arbetsgrupp för innovation inom social- och hälsovård besöker Åland onsdag–fredag den här veckan.

Gruppen får bland annat bekanta sig med arbetet mot borrelia och TBE och får också information om hur Åland klarar utmaningarna att vara en liten vårdgivare i en värld med allt mer ökad specialisering.

Lagtingets BSPC delegation är genom Ålands ledamot av arbetsgruppen lagtingsledamoten Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) värd för mötet. (tt-s)

Doppingen ur trafik

$
0
0

25409

Skärgårdsfärjan Doppingen, som trafikerar mellan Åva och Jurmo, har tekniska problem och är tillfälligt ur trafik från klockan 14.55 idag, onsdag. Det meddelar Ålandstrafiken. Bokade kunder kontaktas för tillfället. Istället kör m/s Viggen via Jurmo enligt ordinarie Osnäs-Åva turlista, men med 10 minuters försenad ankomsttid, meddelade Ålandstrafiken vid 17-tiden. Anna Björkroos
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>