Quantcast
Channel: Nya Åland
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live

Pusselfamiljen firade 20 år

$
0
0

FYRABARNSMAMMA Charlotta Wallén är engagerad i föreningen och tycker att den har gett henne och hennes familj mycket.

I föreningen Pusselfamiljen finner barn, ungdomar, separerade, bonusföräldrar och stjärnfamiljer gemenskap och stöd.

– Många behöver stöd och medlemsantalet har ökat med 48 procent bara i år, säger styrelsemedlemmen och mamman Charlotta Wallén.
Av föreningens 270 medlemmar hade omkring åttio samlats för tårtkalas i Sjömansskolans idrottshall under lördagen. Vid firandet fick familjerna prova på att dansa zumba tillsammans. Dessutom bjöd trollkarlen Robert Jägerhorn på trolleri för en entusiastisk publik.

En av de föräldrar som är aktiv i föreningen är fyrbarnsmamman Charlotta Wallén, som har barnen Frida, 19 år, Gustav, 12 år, Ludvig, 9 år, och Pärla, 7 år. Hon sitter sedan ett år tillbaka i styrelsen.

– En bekant tyckte att jag skulle följa med och nu har det gått sex år, säger hon.

Hon berättar att många är födda på Åland, men att det också finns familjer från Rumänien, Litauern, Estland och Ryssland.

– Är man härifrån så har man redan ett ganska bra kontaktnät. Men ensamstående som kommer från andra länder, och därför kanske inte har så stort socialt nätverk, får det här.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Börje Gröndahl leder ÅM i V75

$
0
0

I TOPP Börje Gröndahl leder ÅM i V75. Fyra omgångar återstår.

TRAV. Under lördagen avgjordes den första av fem omgångar i ÅM i V75. Leder gör Börje Gröndahl, som lyckades pricka in sex rätt varav tre spikar.
– Men det är långt kvar ännu. Om några veckor är jag väl sist, säger han och skrattar.

90-talet personer är än så länge med i den individuella tävlingen i ÅM i V75, som pågår ytterligare fyra V75-omgångar. Det är resultatet från de fyra bästa, av totalt fem, omgångarna som räknas så även om man ännu inte deltagit har man chansen.
Lördagens omgång innehöll flera favoritsegrar och av deltagarna lyckades tre pricka in sex av sju rätt. Paret Börje och Anne-Maj Gröndahl är två av dem. Den tredje är Hasse Segersvärd. Börje och Anne-Maj Gröndahl satte tre spikar (enkelstreck), till skillnad från Hasse Segersvärd som prickade in två. Det är Börje Gröndahl som leder tävlingen i och med att hans ena spik uppmätte det högsta oddset.
– Visst har jag stort travintresse. Jag följer med travet varje dag, säger Börje Gröndahl och lyfter samtidigt fram frun Anne-Maj Gröndahl.
– Det förvånar mig inte att hon också gick bra. Hon är duktig på det där.
Börje Gröndahl har varit med i ÅM-tävlingen flera gånger tidigare. Som bäst har han slutat tvåa.

Läs hela artikeln i onsdagens Nya Åland. Resultaten från den första omgången återfinns på ÅM i V75:s Facebooksida.

 

Erica Dunder premieras av staden

$
0
0

2303686_809x436_acf_cropped

Årets kultur- och idrott/fritidsstipendium i Mariehamn går till Erica Dunder.
Enligt kultur och fritidsnämndens ordförande, Barbro Sundback, är Erica Dunder en självklar stipendiat.
– Ett enkelt val, säger Barbro Sundback.

Staden delar årligen ut ett kultur- och ett idrotts/fritidsstipendium. I år har man slagit ihop bemärkelserna då stipendiaten är en och samma. Det är Erica Dunder, som driver dansstudion Dunderdans, som premieras.
– Jag är så klart oerhört stolt och tacksam över detta, säger Erica Dunder, som väljer att dela priset med sin mamma Ann-Louise Ahlman.
– Mamma utgör en stor del av Dunderdans och förtjänar detta pris minst lika mycket.
Stipendiaten erhåller, förutom ära och blommor, även en check om 3 000 euro.
Själva utdelningen av stipendiet äger rum på julgatans öppnande fredagen den 18 december. Samma kväll uppträder Erica Dunders dansgrupp på torget i Mariehamn.

Läs hela artikeln i onsdagens Nya Åland.

Nedläggningsrykten för restaurang dementeras

$
0
0

2036774_809x436_acf_cropped

Enligt vad Nya Åland erfar skulle restaurang Fantasia läggas ned, något som innehavaren Elof Donning dementerar.

– Nej, det stämmer inte. Tanken är att fastigheten ska renoveras men vi vet ännu inte när och hur.

Fastigheten, som enligt Donning är i behov av renovering, ägs av Algots hus.

– Vi har fört diskussioner under en längre tid. Tanken var att renoveringen skulle ske nu men den har skjutits upp till våren. Vi fortsätter som vanligt till åtminstone sista mars.

Donning har verkat i branschen i 42 år varav 30 år som innehavare av Fantasia.

Bolag begärt i konkurs

$
0
0

Bolaget MH Shipping i Mariehamn söks i konkurs av Future Systems Group Ab från Sverige.

På onsdag behandlas ärendet av tingsrätten.

Flera sammanträden har hållits i tingsrätten sedan begäran om konkurs lämnades in i augusti.

Från början gällde konkursansökan även ett dotterbolag till MH Shipping men behandlingen av det yrkandet är avslutat utan konkurs.

Det som återstår är den ursprungliga konkursbegäran mot det åländska bolaget. Future Systems Group Ab uppger att man har fordringar på totalt 442 000 euro – drygt 300 000 euro för tjänster som enligt bolaget inte utförts och resten i ränta och arbetstid – som grundar sig på flera avtal. Betalningsoförmågan har enligt Future Systems Group fortgått sedan juli i fjol. MH Shipping yrkar på att konkursansökan ska förkastas. Enligt gäldenären är parterna oeniga om skuldbeloppet och hur sökanden räknat fram det och man hävdar att åtminstone en avbetalning inte har beaktats. (ao)

Kultur och fritidsnämnden vill bygga friidrottsarena i Ytternäs

$
0
0

FLYTTAR Kultur och fritidsnämnden i Mariehamn föreslår för stadsstyrelsen att flytta friidrotten till Ytternäs sportfält och där bygga en friidrottsarena som ska innehålla bland annat åtta löparbanor.

SPORT. Bygg en friidrottsarena vid Ytternäs sportfält och förstora fotbollsplanen i Idrottsparken.
Det förslaget för kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn nu fram till stadsstyrelsen.

Under måndagens sammanträde röstade kultur- och fritidsnämnden fram det förslag, av totalt sex, som gör gällande att bygga en friidrottsarena vid Ytternäs sportfält och på så sätt separera de två idrotterna från varandra. Samtliga sex förslag som fanns i diskussionsunderlaget har en prislapp på mellan två och tre miljoner euro. Robert Liewendahl (MSÅ), Lilian Holmberg (MSÅ), John Holmberg (Lib) och Marie Norrgrann (Lib) röstade för förslaget. Nämndens ordförande, Barbro Sundback (S), ville i sin tur skjuta fram beslutet till nästa möte. Hon fick medhåll av Conny Qvarfordt (S) och Anita Husell-Karlström (C).

Ärendet går nu vidare till stadsstyrelsen, som i sin tur ska föra fram ett förslag till fullmäktige. Enligt Petri Carlsson (MSÅ), ordförande i stadsstyrelsen, bör detta ske inom december eller januari.
– Vi hinner inte ta upp ärendet på nästa möte, som är på torsdag, utan jag förmodar att vi behandlar det på något av våra två möten i december. Sannolikt har fullmäktige detta på sitt bord i januari, allra tidigast i december, säger han.

Läs mera om detta i onsdagens Nya Åland.

Töftöfärjan igång igen

$
0
0

2303935_809x436_acf_cropped

Ett styrfel på Töftöfärjans ena aggregat orsakade under tisdagskvällen ett stopp på linjen Prästö-Töftö. Två reparatörer arbetade med att åtgärda problemet. Vajerfärjan är nu reparerad och trafikerar som vanligt från och med kl. 21:40 på tisdagskvällen.   Felicia Bredenberg felicia.bredenberg@nyan.ax

Jomala har lägsta skatten på Åland

$
0
0

SÄNKER Jomala kommun sänker skatten från 17 procent till 16,5.

JOMALA . Kommunfullmäktige klubbade under tisdagen genom beslutet att sänka inkomstskatteprocenten från 17 till 16,5 procent. Jomala har därmed den lägsta inkomstskattesatsen på hela Åland. (ck)

Mindre brand i källarutrymme

$
0
0

En mindre brand utbröt vid 20-tiden på tisdagskvällen i en källare i ett egnahemshus i Mariehamn. Den startade i ett närliggande utrymme till en bastu. Räddningsverket kallades till platsen och branden kunde snabbt släckas. Inga människor befann sig i källaren när branden startade. Enligt räddningsverket är de materiella skadorna relativt små. (ck)

Dagisbarn får fortsättningsvis gå i julkyrka

$
0
0

2246651_809x436_acf_cropped

Socialnämnden beslöt under sitt möte igår att gå emot barnomsorgschefens och föreståndarnas förslag om att slopa julkyrkan för daghemmen. Reglerna kring julkyrka kommer alltså inte att ändras vilket innebär att det fortsättningsvis är upp till daghemmen om de vill ta del av julkyrkan. Beslutet togs genom omröstning. (fb)

Sämre resultat för Viking Line

$
0
0

2216839_809x436_acf_cropped

Ett sämre resultat än i fjol, det räknar styrelsen för Viking Line med enligt den delårsrapport som publiceras idag.

Viking line-koncernens omsättning uppgick till 397,3 miljoner euro under perioden 1 januari – 30 september i år, en minskning med över fem miljoner jämfört med samma period ifjol. Övriga rörelseintäkter var 2 miljoner euro. Rörelseresultatet uppgick till 14,8 miljoner euro, jämfört med 22,5 miljoner euro i fjol. Finansnettot blev -3,2 miljoner euro, jämfört med -2,9 miljoner euro i fjol.

Koncernens resultat före skatter uppgick till 11,6 miljoner euro, jämfört med 19,7 miljoner i fjol . Resultatet efter skatter var 9,7 miljoner euro, jämfört med 16,2 miljoner euro i fjol.

"Konkurrensen inom Viking Lines trafikområde innebär ökad press på såväl priser som volymer. Den finska ekonomins utveckling utgör fortsättningsvis en osäkerhetsfaktor. Bunkerpriset har däremot hittills haft en positiv effekt på resultatet. Styrelsen bedömer att rörelseresultatet för 2016 kommer att försämras jämfört med rörelseresultatet för 2015." står det i börsmeddelandet.

Färre passagerare

Under rapportperioden minskade Viking Lines marknadsandel på linjen Åbo–Mariehamn/Långnäs–Stockholm,på linjen Helsingfors–Mariehamn–Stockholm, på Helsingfors–Tallinn samt på Rosellas turer. I kryssningstrafiken mellan Stockholm och Mariehamn ökade marknadsandelen. Totalt har koncernen en marknadsandel inom trafikområdet på 33,7 procent, enligt börsmeddelandet.

I mars 2016 sålde Viking Line Park Alandia hotell. "Vilket medförde en smärre ökning av koncernens övriga rörelseintäkter. Hotellet har utgjort en stödfunktion till fartygsverksamheten och har inte haft en väsentlig inverkan på koncernens omsättning, rörelseresultat eller tillgångar."

Anna Björkroos

 






















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































KONCERNENS RESULTATRÄKNING        
  2016 2015 2016 2015 2015
MEUR 1.7–30.9 1.7–30.9 1.1–30.9 1.1–30.9 1.1–31.12
OMSÄTTNING 159,3 164,1 397,3 403,1 530,5
Övriga rörelseintäkter 0,2 0,1 2,0 0,3 0,5
Kostnader
Varor och tjänster 45,6 46,0 115,7 116,2 153,2
Kostnader för löner och anställningsförmåner 31,0 29,6 92,5 88,5 118,1
Avskrivningar och nedskrivningar 7,0 6,7 20,9 20,3 27,7
Övriga rörelsekostnader 50,6 51,7 155,3 155,8 205,5
134,2 134,0 384,4 380,8 504,6
RÖRELSERESULTAT 25,3 30,1 14,8 22,5 26,4
Finansiella intäkter 0,5 0,5 3,8 3,8 5,0
Finansiella kostnader -2,5 -3,2 -7,0 -6,7 -8,2
RESULTAT FÖRE SKATTER 23,2 27,4 11,6 19,7 23,2
Inkomstskatter -4,7 -5,4 -1,9 -3,4 -4,4
RÄKENSKAPSPERIODENS RESULTAT 18,6 22,0 9,7 16,2 18,7
Resultat hänförligt till:
Moderbolagets ägare 18,6 22,0 9,7 16,2 18,7
Resultat per aktie före och efter utspädning, euro 1,72 2,03 0,90 1,50 1,73
KONCERNENS RAPPORT ÖVER TOTALRESULTAT    
  2016 2015 2016 2015 2015
MEUR 1.7–30.9 1.7–30.9 1.1–30.9 1.1–30.9 1.1–31.12
           
RÄKENSKAPSPERIODENS RESULTAT 18,6 22,0 9,7 16,2 18,7
           
Övrigt totalresultat          
Poster som kan komma att överföras till resultaträkningen          
Omräkningsdifferenser -0,4 -0,3 -0,9 0,0 0,5
Placeringar som kan säljas - 0,6 - -0,2 0,7
-0,4 0,3 -0,9 -0,2 1,2
RÄKENSKAPSPERIODENS TOTALRESULTAT 18,2 22,3 8,8 16,0 19,9
Totalresultat hänförligt till:
Moderbolagets ägare 18,2 22,3 8,8 16,0 19,9
KONCERNENS BALANSRÄKNING
MEUR 30.9.2016 30.9.2015 31.12.2015
TILLGÅNGAR
Långfristiga tillgångar
Immateriella tillgångar 1,7 0,7 0,8
Markområden 0,6 1,1 1,1
Byggnader och konstruktioner 9,4 10,3 10,0
Ombyggnadskostnader för hyrda fastigheter 2,1 0,8 1,2
Fartyg 313,3 328,6 324,5
Maskiner och inventarier 5,4 6,1 5,5
Placeringar som kan säljas 26,8 25,9 26,8
Fordringar 0,2 0,3 0,2
Långfristiga tillgångar totalt 359,4 373,7 370,0
Kortfristiga tillgångar
Varulager 17,8 17,5 17,2
Inkomstskattefordringar 0,4 0,1 0,5
Kundfordringar och övriga fordringar 44,3 41,0 29,4
Likvida medel 86,1 93,5 110,7
Kortfristiga tillgångar totalt 148,6 152,0 157,8
TILLGÅNGAR TOTALT 508,0 525,7 527,8
EGET KAPITAL OCH SKULDER
Eget kapital
Aktiekapital 1,8 1,8 1,8
Fonder 0,7 -0,2 0,7
Omräkningsdifferenser -1,3 -0,9 -0,4
Balanserade vinstmedel 223,1 221,0 223,6
Eget kapital hänförligt till moderbolagets ägare 224,2 221,8 225,7
Eget kapital totalt 224,2 221,8 225,7
Långfristiga skulder
Uppskjutna skatteskulder 34,5 31,4 34,5
Långfristiga räntebärande skulder 154,8 178,2 174,0
Långfristiga skulder totalt 189,3 209,6 208,4
Kortfristiga skulder
Kortfristiga räntebärande skulder 19,3 19,3 23,5
Inkomstskatteskulder 1,9 3,1 1,3
Leverantörsskulder och övriga skulder 73,3 71,9 68,9
Kortfristiga skulder totalt 94,5 94,3 93,7
Skulder totalt 283,8 303,9 302,1
EGET KAPITAL OCH SKULDER TOTALT 508,0 525,7 527,8
KONCERNENS KASSAFLÖDESANALYS
  2016 2015 2015
MEUR 1.1–30.9 1.1–30.9 1.1–31.12
AFFÄRSVERKSAMHETEN
Räkenskapsperiodens resultat 9,7 16,2 18,7
Justeringar
  Avskrivningar och nedskrivningar 20,9 20,3 27,7
  Försäljningsvinster från långfristiga tillgångar -1,5 0,0 0,0
  Övriga poster som inte ingår i kassaflödet 1,1 0,0 -0,5
  Räntekostnader och övriga finansiella kostnader 3,9 4,4 5,9
  Ränteintäkter och övriga finansiella intäkter -0,1 -0,1 -0,1
  Dividendintäkter -2,4 -1,6 -1,6
  Inkomstskatter 1,9 3,4 4,4
Förändring av rörelsekapital
  Förändring av kundfordringar och övriga fordringar -14,9 -11,7 -0,1
  Förändring av varulager -0,6 -1,4 -1,1
  Förändring av leverantörsskulder och övriga skulder 5,7 5,9 1,7
Erlagda räntor -4,7 -5,3 -5,4
Erlagda finansiella kostnader -0,5 -0,5 -0,7
Erhållna räntor 0,0 0,0 0,1
Erhållna finansiella intäkter 0,1 0,0 0,0
Erlagda skatter -1,1 -0,1 -0,3
NETTOKASSAFLÖDE FRÅN
AFFÄRSVERKSAMHETEN 17,5 29,7 48,7
INVESTERINGAR
Investeringar i fartyg -9,9 -6,7 -7,6
Investeringar i övriga immateriella och materiella tillgångar -3,6 -1,3 -2,4
Försäljning av övriga immateriella och materiella tillgångar 2,6 0,1 0,1
Erhållna betalningar från långfristiga fordringar - - 0,2
Erhållna dividender 2,4 1,6 1,6
NETTOKASSAFLÖDE FRÅN INVESTERINGAR -8,5 -6,3 -8,1
FINANSIERING
Ökning av långfristiga skulder 0,2 - -
Amortering av långfristiga skulder -23,5 -23,5 -23,5
Erlagda dividender -10,3 -7,6 -7,6
NETTOKASSAFLÖDE FRÅN FINANSIERING  -33,6 -31,1 -31,1
FÖRÄNDRING AV LIKVIDA MEDEL -24,5 -7,6 9,5
Likvida medel vid räkenskapsperiodens början 110,7 101,1 101,1
LIKVIDA MEDEL VID RÄKENSKAPSPERIODENS SLUT 86,1 93,5 110,7

 

































































































































































































RAPPORT ÖVER FÖRÄNDRINGAR I KONCERNENS EGET KAPITAL
  Eget kapital hänförligt till moderbolagets ägare  
           
  Aktie-   Omräknings- Balanserade Eget kapital
MEUR kapital Fonder differenser vinstmedel totalt
Eget kapital 1.1.2016 1,8 0,7 -0,4 223,6 225,7
Räkenskapsperiodens resultat       9,7 9,7
Omräkningsdifferenser   0,0 -0,9 0,0 -0,9
Räkenskapsperiodens totalresultat - 0,0 -0,9 9,7 8,8
Dividendutdelning -10,3 -10,3
Eget kapital 30.9.2016 1,8 0,7 -1,3 223,1 224,2
Eget kapital 1.1.2015 1,8 0,0 -0,8 212,3 213,3
Räkenskapsperiodens resultat       16,2 16,2
Omräkningsdifferenser   0,0 -0,1 0,1 0,0
Omvärdering av placeringar som kan säljas   -0,2     -0,2
Räkenskapsperiodens totalresultat - -0,2 -0,1 16,3 16,0
Dividendutdelning -7,6 -7,6
Eget kapital 30.9.2015 1,8 -0,2 -0,9 221,0 221,8

 




















































































































































































































































































































































KONCERNENS RESULTATRÄKNING PER KVARTAL
  2016 2016 2016 2015
MEUR Q3 Q2 Q1 Q4
OMSÄTTNING 159,3 131,1 106,9 127,4
Övriga rörelseintäkter 0,2 0,2 1,5 0,2
Kostnader
Varor och tjänster 45,6 38,4 31,7 37,0
Kostnader för löner och anställningsförmåner 31,0 31,0 30,5 29,6
Avskrivningar och nedskrivningar 7,0 7,2 6,7 7,3
Övriga rörelsekostnader 50,6 53,6 51,1 49,7
134,2 130,2 120,0 123,7
RÖRELSERESULTAT 25,3 1,1 -11,6 3,9
Finansiella intäkter 0,5 2,8 0,5 1,2
Finansiella kostnader -2,5 -2,4 -2,0 -1,6
RESULTAT FÖRE SKATTER 23,2 1,4 -13,1 3,5
Inkomstskatter -4,7 0,2 2,6 -1,0
RÄKENSKAPSPERIODENS RESULTAT 18,6 1,6 -10,5 2,5
Resultat hänförligt till:
Moderbolagets ägare 18,6 1,6 -10,5 2,5
Resultat per aktie före och efter utspädning, euro 1,72 0,15 -0,97 0,23
KONCERNENS RAPPORT ÖVER TOTALRESULTAT  
PER KVARTAL        
  2016 2016 2016 2015
MEUR Q3 Q2 Q1 Q4
RÄKENSKAPSPERIODENS RESULTAT 18,6 1,6 -10,5 2,5
Övrigt totalresultat
Poster som kan komma att överföras till resultaträkningen
Omräkningsdifferenser -0,4 -0,4 -0,1 0,5
Placeringar som kan säljas - - - 0,8
-0,4 -0,4 -0,1 1,4
RÄKENSKAPSPERIODENS TOTALRESULTAT 18,2 1,2 -10,6 3,9
Totalresultat hänförligt till:
Moderbolagets ägare 18,2 1,2 -10,6 3,9

 




























































































SEGMENTUPPGIFTER KONCERNEN    
  2016 2015 2015
RÖRELSESEGMENTEN, MEUR 1.1–30.9 1.1–30.9 1.1–31.12
Omsättning      
Fartygen 395,1 399,2 525,1
Ofördelat 2,3 4,1 5,6
Rörelsesegmenten totalt 397,4 403,3 530,7
Elimineringar -0,2 -0,2 -0,2
Koncernens omsättning totalt 397,3 403,1 530,5
Rörelseresultat      
Fartygen 49,4 55,5 71,2
Ofördelat -34,6 -32,9 -44,7
Koncernens rörelseresultat totalt 14,8 22,5 26,4

Koncernens bokslutskommuniké för räkenskapsåret 2016 publiceras den 16 februari 2017.

Mamma bestrider åtal om barnmisshandel

$
0
0

MISSHANDEL Kvinnan åtalas för misshandel av sitt barn, hon bestrider samtliga åtalspunkter.

I tisdags inleddes rättegången mot en kvinna som åtalas för att ha misshandlat sitt barn.

Hon bestrider samtliga åtalspunkter.
Händelserna som kvinnan åtalas för är att hon knuffat pojken in i en vägg, sparkat eller puttat pojken med foten, luggat pojken, slagit pojken i huvudet med ett glas och bidragit till att han skadat sig i samband med att hon lyfte honom över en grind till en trappa. Enligt åklagaren och barnets ombud rör det sig om fem tillfällen som ska ha inträffat mellan 2012 och 2014.

Kvinnan bestrider samtliga åtalspunkter och menar att åtalet ska förkastas.

Under inledningen av rättegången stod även kvinnans föräldrar åtalade men på tingsrättens rekommendationer förliktes parterna.

Läs mer i Nya Åland!

 

Span skriver på för 2017

$
0
0

TRETTON Brian Span förlänger med IFK och blir nu den trettonde spelaren i IFK:s trupp inför 2017.

FOTBOLL. Brian Span har kritat på ett nytt avtal med IFK Mariehamn.
– Brian är fysiskt stark och en hårt arbetande spelare, som med sitt spel bidrog mycket till årets fantastiska prestationer, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson i ett pressmeddelande.

IFK Mariehamn har nu gjort klart med sin 13:e spelare inför kommande säsong. 24-årige Brian Span har skrivit på ett nytt kontrakt, som sträcker sig över 2017.
Yttermittfältaren/anfallaren Brian Span, född i New York, USA, kom till IFK inför 2015 och har hittills fått rikligt med speltid. Premiärsäsongen spelade han i samtliga 33 ligamatcher och noterade då sammanlagt 2 877 minuter. I år blev det 31 ligamatcher och 2 424 minuter på planen.
– Brian är fysiskt stark och en hårt arbetande spelare, som med sitt spel bidrog mycket till årets fantastiska prestationer. Han har under sina år successivt utvecklat sitt spel och vi tror att Brian har fortsatt potential att utvecklas. Inte minst offensivt känner Brian själv att han har förmågan och ambitionen att producera fler mål och målgivande passningar. Det känns bra att vi lyckats knyta honom till oss för inkommande säsong och med det fortsätta med kontinuitet i lagbygget så långt som möjligt, säger klubbdirektör Peter Mattsson i ett utsänt pressmeddelande.

IFK-spelare klara för 2017: Jani Lyyski, Kristian Kojola, Albin Granlund, Aleksei Kangaskolkka, Gabriel Petrovic, Anthony Dafaa, Johan Sundman, Bobbie Friberg da Cruz, Brian Span.
IFK-spelare klara för 2018: Joel Mattsson, Robin Sid, Marc Nordqvist, Philip Sparrdal Mantilla.

Politiker kräver skärpta drogstraff

$
0
0

2092713_809x436_acf_cropped_809x436_acf_cropped_809x436_acf_cropped

Lagtinget borde ta initiativ till att Finland skärper droglagstiftningen.

Det anser flera lagtingsledamöter med Gun-Mari Lindholm (MSÅ) i spetsen.

Strafflagen lyder inte under Ålands behörighet men lagtinget har rätt att väcka initiativ om ändringar. För några år sedan drev Åland igenom en ändring av våldtäktslagen.

 

Parisavtalet till lagtinget

$
0
0

Det klimatavtal som ingicks på FN:s konferens i Paris för snart ett år sedan ska nu undertecknas i riket och efter det är det Ålands tur.

-Parisavtalet kommer snart till lagtinget också om det finns risk för att USA:s nästa president Donald Trump kan bidra till att det rivs upp, sade lagtingsledamot Carina Aaltonen (S) i budgetdebatten i dag.

Titte Törnroth-Sarkkinen


Lärarbostäderna i Strandnäs rivs

$
0
0

Infrastrukturnämnden ändrar inte sitt beslut gällande rivningen av lärarbostäderna i Strandnäs, det beslöts under deras möte i måndags. Sex personer, boende i lägenheterna, hade skickat in en rättelseyrkande mot en rivning, men nämnden står alltså fast vid sitt beslut.

Bostäderna är i behov av omfattande renovering och majoriteten av de boende är inte beredda att gå med på en sådan höjning av hyran som skulle krävas vid en renovering. Bostäderna ligger mellan två skolbyggnader och saknar egen tomt och anses därför inte vara attraktiva som hyresbostäder.

Rivningen startar tidigast sista maj 2017. Förvaltningen får således gott om tid att i samarbete med Marstad hitta ett nytt boende till hyresgästerna och rivningen drabbar inte skolans verksamhet, eftersom den sker på sommarlovet. (fb)

Vattenreform efterlyses

$
0
0

Runar Karlsson

Lagtingsledamot Runar Karlsson (C) vill se bara ett enda vattenbolag på Åland i framtiden.

Karlsson bekymrar sig över den försämrade kvaliteten på dricksvattnet och vill att regeringen tittar på möjligheten att flytta dagens alla små föreningar, sammanslutningar och bolag till en enda organisation, till exempel till Ålands vatten.

Titte Törnroth-Sarkkinen

 

Körde för fort i Sund och Lemland

$
0
0

2092713_809x436_acf_cropped_809x436_acf_cropped

Polisen utförde hastighetskontroller i Lemland och i Sund i natt, alltså natten mellan tisdag och onsdag.

I Lemland fick en person en ordningsbot för att ha kört 85 kilometer i timmen på 70-sträcka och i Sund fick en person en ordningsbot för att ha kört 110 kilometer i timmen på 90-sträcka.

Pessimism om självstyrelselag

$
0
0

2303919_809x436_acf_cropped

Ålandskommittén kommer knappast att läggs fram den fördjupning av självstyrelsen man hoppats på. Det varnar kommittémedlemmar för.
Man ska inte ha alltför stora förväntningar på det förslag till ny självstyrelselag som Ålandskommittén arbetar med just nu och som ska vara klart i vår. Det betonar kommittémedlemmarna Harry Jansson (C) och Viveka Eriksson (Lib) som tog upp frågan i lagtingets budgetdebatt i går.

Jansson anser att förslaget riskerar att mötas av motstånd både i remissrundan till riksministerierna och i riksdagens grundutskott.

– Jag har förlorat förtroendet för grundlagsutskottet, måttet är rågat när utskottet tar sig rätten att tolka Ålands garantilag, sade Jansson.

Läs mer i Nya Åland!

 

Arbetet med Ålandsvägen kan inledas i mars

$
0
0

LÅNGKÖRARE. Ombyggnationen av Ålandsvägen har varit på tapeten sedan 2006. Nu har infrastrukturnämnden beslutat att arbetet kan påbörjas våren 2017.

Infrastrukturnämnden har godkänt anbudshandlingarna gällande renoveringen och ombyggnadsarbetet av Ålandsvägen. Det innebär att arbetet nu kan ges ut på entreprenad.
Infrastrukturnämnden har godkänt anbudshandlingarna gällande renoveringen och ombyggnadsarbetet av Ålandsvägen. Det innebär att arbetet nu kan ges ut på entreprenad.

Planerna på att bygga om Ålandsvägen påbörjades redan 2006 – nu vill infrastrukturnämnden inte längre dra ut på tiden. En enig nämnd godkände de reviderade avtalsförhandlingarna.

Nämnden vill att förvaltningen ska studera alternativ som kan underlätta för trafiken, till exempel att delar av arbetet skulle kunna utföras kvartersvis. Man har gjort vissa ändringar i upphandlingsavtalet för att säkerställa att arbetet mellan huvudentreprenören och sidoentreprenader sker smärtfritt och enligt tidsplan. Entreprenören kommer att ansvara för samordningen av underentreprenörernas och leverantörernas arbeten.

Under nämndens möte i oktober beslöt man att arbetet tidigast skulle påbörjas under hösten 2017, men då det framkommit att vinterarbete i vissa fall är omöjligt och i många fall ytterst problematiskt och att det skulle medföra tilläggskostnader beslöt nämnden att backa i den frågan. Arbetet med ombyggnationen kan påbörjas tidigast 15 mars nästa år. (fb)
Viewing all 19573 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>