Arla lockar med högre pris
VÅGBRYTARNA (eller Vägen till Ö-spelen del 1)
Badmintonspelare
– Jag växte upp med badminton och spelade på ganska hög nivå. Triathlon började jag med som rehabilitering för en skada, och sen var jag fast i sporten. Det är stor skillnad på badminton och triathlon, men samtidigt var jag alltid konditionsstark när jag höll på med bollsporter. Jag var mer en spelare som sprang sönder motståndet än en sådan som briljerade tekniskt, säger Gestranius som fick en andra chans i sitt idrottsliv tack vare triathlon. – Jag flyttade från Åbo till Åland, och här finns det begränsade möjligheter för badminton eftersom man behöver en sparringpartner. I triathlon kan jag styra själv när jag ska träna, och sett i backspegeln skulle nog den här sporten ha passat mig redan från första början. Jag gillar att testa mina gränser, och triathlon blir en meningsfull utmaning. Marcus Brandt har sysslat med konditionsidrott ända sedan orienteringsåren i skånska Hässleholm där han växte upp. I prishyllan ligger ett par medaljer från ungdoms-SM i orientering, och numera är han också svensk mästare i duathlon (som triathlon, men utan simning). – Jag får köra tre olika grenar i triathlon (simning, cykling, löpning) och det passar mig som älskar att träna. En vanlig vecka är jag i Mariebad och simmar vid klockan sex, sen åker jag hem och skjutsar barnen på dagis och går till jobbet. Efter att barnen har lagt sig på kvällen händer det att jag sticker ut och löper också.Hur ofta får du höra att du är galen?
– Ofta. Men det ser jag bara som något positivt (skratt). För Marcus Brandt har idrott alltid spelat en stor roll i livet. Som liten blev det också ett vapen mot dem som försökte trycka ned honom. – Min dyslexi gjorde att jag blev mobbad från tidig ålder i skolan. Idrotten blev mitt sätt att hävda mig och visa att jag var duktig. Jag fick min bekräftelse där. Och jag blev kreativ tack vare idrotten. Jag lärde mig att man kunde komma runt olika hinder. När vi hade glosförhör i skolan skrev jag in svaren i bokplasten, satte mig nära fönstret och när solen lyste in på plasten såg jag vad jag hade skrivit. Lärarna upptäckte det aldrig.Siktar på topp tio
När det gäller träning tar varken Jenna Gestranius eller Marcus Brandt några genvägar. Frågan är hur långt det räcker på Jersey. – Det är ett hårt startfält, men jag åker inte dit bara för att. Jag har kollat resultat från tidigare Öspel, och jag vill göra det här ordentligt för att kunna hävda mig. Blir jag bland de tio bästa är jag nöjd, säger Jenna Gestranius. – Man vet aldrig vilka som kommer med. Men min målsättning är att göra min snabbaste olympiska distans. Då är jag nere på 2.05, 2.07-någonting, sen får vi se vart det räcker, säger Marcus Brandt. <04_brödtext_noterat> Fotnot: Efter kvällens nyhetssändning i Åland24 visas ett reportage om Jenna Gestranius och Marcus Brandt. Avsnittet är det första av fyra i vår intervjuserie inför Öspelen på Jersey.Glädjebeskedet: NGD fortsätter
Så förändras hembygdsrätten
Nyheterna 11 juni
Nytt rekordår för Wiklöf Holding
Oboe och klarinett i kyrka och slott
Norra Åland öppnar för KST
Oförändrade stadsskatter
Stadsdirektören Barbara Heinonens förslag om att skattesatserna i Mariehamn blir oförändrade nästa år omfattades av stadsstyrelsen vid torsdagens möte.
När det gäller fastighetsskatten och att hundskatt inte ska uppbäras blev det ingen diskussion, däremot om inkomstskatten.
Bert Häggblom (Ob) föreslog en sänkning från 17,75 till till 17,25 procent men fick inget understöd. Sara Kemmetter (S) föreslog att fullmäktige preliminärt fastställer inkomstskatten till 17,75 % och fastslår skatteprocenten senast den 15 november.
Nina Lindfors, Petri Carlsson, Erica Sjöström, Katrin Sjögren och Jan Karlsson röstade för stadsdirektörens förslag om 17,75, medan Kemmetters förslag om endast ett preliminärt beslut ytterligare stöddes av Anders Hallbäck och Bert Häggblom. (ms)
Viking Line hotar flagga svenskt
Arajuuri polsk mästare
Arla bekräftar mjölkkontakter
Rekordstor Alandia cup
Inget stöd för sälundantag
Europaparlamentets inre marknadsutskott godkänner inte att de som har rätt till småskalig skyddsjakt på säl skall få bibehålla rätten att sälja produkterna. Nils Torvalds och andra nordiska parlamentarikers kamp för att undantaget skall få finnas kvar lyckades alltså inte.
De grönländska inuiterna får fortsätta sälja sina sälprodukter men inte av rent kommersiella skäl. Grönland hör inte till EU men i den här frågan är det Danmark som bestämmer.
Världshandelsorganisationen WTO har initierat totalförbudet mot handel med sälprodukter efter att Norge och Kanada klagat över snedvriden konkurrens på grund av de europeiska undantagen. (tt-s)
Stallhalla (nästan) redo för Fishbait
Blöt sommar i prognoserna
Finlands meteorologiska institut anser att det är 50 procents chans att det regnar mera än normalt under juli, augusti och september.
Fmi bygger sitt antagande på material från den europeiska centralen för långsiktiga prognoser.
Temperaturerna förväntas vara normala under slutet av sommaren.
De långsiktiga prognoserna baserar sig på sannolikhetskalkyler. (tt-s)
Åbo svenska teaters väg till Stormskäret
Skogsbrandsvarning utfärdad
Stadsstyrelsen vill ta emot flyktingar
Stort intresse för retreat på Sottunga
Retreaten som också erbjuder övningar i gregoriansk sång, den 30 juni till 3 juli på Sottunga, har rönt stort intresse.
– Vi har nu totalt 29 anmälda inklusive 17 pilgrimsvandrare som ansluter sig till gruppen på torsdagen, meddelar kommundirektör Kennet Lundström på Sottunga som har hand om anmälningarna.
Församlingspastor Maria Widén är ledare för retreat och pilgrimsvandringen och Kirsti Autio är ledare för den gregorianska sången. 12 personer är anmälda till gregoriansk sång.
Kursen avslutas med segling med storbåt från Sottunga till Franciskusfesten på Kökar. (ka-f)