Mäkinen från start när Finland föll
Optimism kring skidtunnelbygge
14 600 besökare årligen
Förhoppningen är att aktieemissionen ska inbringa en miljon euro och att bolaget därefter ska kunna gå vidare med byggplanerna. – Nästa steg är att gå vidare till näringslivet och se vad det finns för intresse. Rederierna och turistnäringen ställde sig positiva till en skidtunnel innan vi drog i gång förprojekteringen, men det var då. Nu ska vi se vilket intresse det finns från företagen att investera i projektet, säger Lars Janlöv. Tillsammans med projektledaren Rune Karlsson och Leif Johansson är han en av de drivande personerna bakom skidtunnelplanerna. Trion har en marknadsundersökning i ryggen som visar att en skidtunnel på Åland kan bära sig ekonomiskt. Den ger vid handen att tunneln har potential för 52 000 betalande dagsbesökare årligen, vilket innebär 23 000 personer om man räknar 2,3 åktillfällen per person. I sin investeringskalkyl räknar Ålands skidtunnel ab med 14 600 besökare per år och 36 000 åktillfällen á 15 euro. Tillsammans med sponsorer och hyresintäkter ska det ge årliga intäkter om 600 000 euro, och ett överskott om 315 000 euro årligen när driftskostnaden är betald.”Mer än bara skidåkning”
Håller kalkylen är återbetalningstiden för tunneln drygt 17 år, och det totala nettoresultatet över 40 år – skidtunnelns ekonomiska livslängd – beräknas bli över fyra miljoner euro. Dit är det ännu en bra bit, men ÅSAB har tagit ett par kliv på vägen efter ett par års arbete med förprojektering och marknadsundersökningar. – Länge hörde man bara att en skidtunnel på Åland inte var möjlig. Men nu har vi tagit fram siffror som visar att det kan gå. Fördelen med Åland är att det är en turistdestination som kan erbjuda mer än bara skidåkning för besökarna, säger Lars Janlöv. Rune Karlsson: – Det känns bra att vi har kommit så här pass långt. Nu är det ”bara” resten kvar.Feministparaply utan bidrag
Ålands feministparaplys anhållan om 22 000 euro ur Paf-medel avslås.
Pengarna skulle användas för verksamheten ”innehållande föreläsningar, studiecirklar, kampanjer och andra aktiviteter för olika samhällsfrågor utifrån ett genus– och jämställdhetsperspektiv”.
– Landskapsregeringen konstaterar att årets penningautomatmedel inom den sociala sektorn är fördelade i februari och att medel för att stöda detta i nuläget saknas. Nätverket uppmanas återkomma vid ordinarie ansökningstid i oktober hösten 2015, sägs i beslutet. (ms)
HP-vd blir teknisk chef på Viking
Kreativt år bakom Mediselevernas utställning
Webb-tv: Nya krafter på Uffe på berget
Ålands svar på Almedalsveckan
Bidrag på 40 000 för assistanshundar
Ålands neurologiska förening får 40 000 euro ur Paf-medel för att skaffa två assistanshundar som hjälpmedel till personer med olika funktionshinder.
– Föreningen kommer att vara formella ägare av hundarna och landskapsregeringens avsikt har varit att bistå med de medel som tillkommer för hundarnas specialträning samt för samträningen av varje hund till sin blivande matte/husse, sägs i beslutet. (ms)
Nu utbildas nästa läsårs skolpoliser
De inflyttade är nu över 10 000
Färre ungdomar arbetslösa
I april var den öppna arbetslöshetsgraden på Åland i genomsnitt 3,7 procent, jämfört med 4,0 procent i april ifjol. Det visar färsk statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Åsub skriver:
Den totala arbetslöshetsgraden (vilken inkluderar 47 personer i sysselsättningsåtgärder) uppgick till 4,0 procent, och var för de åländska männen 4,8 procent och för de åländska kvinnorna 3,3 procent.
Arbetslöshetsgraden för ungdomar under 25 år var 4,5 procent, i april ifjol var den 7,2 procent. Arbetslösheten för de 55 år fyllda var 3,4 procent, i april ifjol var andelen 3,2 procent. Antalet långtidsarbetslösa (177 st) ökade jämfört med april ifjol (165 st), och utgör 1,2 procent av arbetskraften (1,1 procent ifjol).
En regionvis jämförelse visar att arbetslöshetsgraden i Mariehamn sjönk i april till 4,6 procent, i april ifjol var den 5,3 procent. På landsbygden var arbetslöshetsgraden i april 3,2 procent (3,1 procent i april ifjol) medan den i skärgården sjönk till 2,3 procent (3,5 procent i april ifjol).
Bland de åländska kommunerna var arbetslöshetsgraden i april högst i Eckerö och Geta (med 5,1 procent vardera) medan det fortsättningsvis inte fanns några arbetslösa i Sottunga.
IFK:are mot FM-final
Linnea –Ålands SM-doldis
”Finns inget bättre”
– Det är ju inte optimalt att bo på Åland med alla långa resor som det blir i Sverige. Som nu i helgen missade jag till exempel sista båten hem i söndags, och då får man ringa och förklara varför man inte är i skolan på måndag, säger Linnea Gustafsson. Men ett stressigt schema tar Linnea gärna för att kunna fortsätta leva sin dröm. Om än på deltid. – Motocross är skitroligt. Finns det något bättre en fredagskväll än att åka till banan i Vessingsboda och köra? För mig är det en livsstil, säger hon. – Samtidigt är det viktigt att jag får en utbildning medan jag håller på och tävlar. Självklart vore det roligt att se hur långt man kan nå, men samtidigt är det tufft ekonomiskt så det känns bra att jag har något att stå på den dagen man inte kör längre. Familjen hemma i Hallstavik är ett ovärderligt stöd när det kommer till skjuts till och från tävlingar, och sponsorn Jussis Motor på Åland hjälper till med underhåll av motorcykeln.Tävlade i Belgien
– När jag tävlade i Belgien tidigare i år var jag med om en olycka där crossen gick sönder och jag stod utan bil. Då hjälpte Jussis till med skjuts och såg till att jag fick hem en ny cross. Förutom de sex SM-deltävlingarna kommer Linnea Gustafsson bland annat att tävla i Stockholmscrossen där även Ålandskompisarna Ivo Meltsas, Kim Grandell och David Boman deltar. – Jag ser väldigt mycket fram emot en hel säsong i år. Körtelfeber och ryggproblem har förstört mina senaste två, säger Linnea Gustafsson som menar att ”skinn på näsan” är en fördel för en kvinna i en mansdominerad idrott som motocross. Särskilt som man i Stockholmscrossen tävlar mot dem. – Det är ju en grabbig sport. Ibland händer det att killarna blir arga om man kör om dem på en tävling, men på det stora hela tycker jag att grabbarna är schyssta mot oss tjejer.ÅAB:s får högre betyg av Standard & Poor´s
Svenska hårdrockare till Rockoff
Paf utsatt för internetattack
Tingsrätten sköt upp rättegång
Tre får avverka vid havsörnsbon
Tre personer har fått landskapsregeringen tillstånd till skogsavverkning i närheten av havsörnsbon.
Ett tillstånd gäller i Eckerö Kyrkoby där boet inte används, vad man kunde se vid en syn i mars. Men enligt uppgift var boet i bruk åtminstone 2010. Trädet där boet finns ska lämnas kvar, liksom ett antal träd runt detta för att möjliggöra framtida häckning.
Liknande vilkor gäller för avverkning i Eckerö Torp. Boet är nedrasat och inte i aktivt bruk, men boträdet och träden närmast ska lämnas kvar.
Vid avverkning på Furuholm på Föglö gäller att ett skyddsområde på 30 meter lämnas oavverkat runt boträdet. (ms)